'Veldboon kan concurrentie met tarwe aan'

Sinds een paar jaar verwerkt vleeskuikenhouder Pieter van der Burg veldbonen van eigen teelt in het voer voor zijn zeventigduizend langzamer groeiende Goed Nest-vleeskuikens.

%27Veldboon+kan+concurrentie+met+tarwe+aan%27
© Niels van der Boom

Met de teelt van tarwe voor de eigen vleeskuikens heeft Van der Burg al langer ervaring. 'Dat past prima. Zowel technisch als bedrijfseconomisch. Mede daarom stond ik wel open voor nog een gewas dat ik kan gebruiken bij de vleeskuikens', vertelt van der Burg. 'Naast graan zou een eiwitbron goed passen.'

Via via kwam Van der Burg op het spoor van veldbonen. Inmiddels teelt hij die nu voor het vierde jaar. Hij streeft naar ongeveer 10 hectare. 'Deze teelt past heel mooi als derde gewas in mijn bouwplan dat daarnaast uit wintertarwe en suikerbieten bestaat', zegt Van der Burg die 80 hectare aan akkers heeft.

Vastleggen stikstof

Van der Burg teelt de veldbonen tussen twee tarweteelten in. Veldbonen leggen als vlinderbloemige stikstof vast. Naar schatting blijft er na de oogst gemiddeld 75 kilo stikstof in de bodem achter. 'Dat merk ik goed aan de tarwe die ik op de veldbonenpercelen teel. Die doet het steevast heel goed.'

Net als bij tarwe heeft Van der Burg bij bonen de keuze tussen winterveld- en zomerveldbonen. De eerste hebben zijn voorkeur. 'In het voorjaar zit het veld eerder dicht en dat is gunstig voor onkruidbestrijding en het laag houden van de ziektedruk. En gemiddeld kun je winterveldbonen ongeveer twee weken eerder oogsten.'

De opbrengst van veldbonen is afhankelijk van het groeiseizoen en loopt uiteen van 4,5 tot meer dan 8 ton per hectare. Oogst Van der Burg gemiddeld 6,5 ton per hectare, dan is het saldo vergelijkbaar met wintertarwe waarvan hij gemiddeld 10 ton per hectare oogst. 'Veldbonen zie ik als een lowbudgetteelt. Bemesten hoef je niet. En de mogelijkheden om te spuiten, zijn beperkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer