Plannen+en+hard+werken+typeren+pluimveehouder
Reportage
© Monique van Loon

Plannen en hard werken typeren pluimveehouder

Ben Beerens is druk aan het werk. Over vier dagen komen er nieuwe kippen. De stallen zijn schoon en het voer wordt al gelost. 'Dat werkt beter.' Plannen, hard werken en vooruitdenken, dat typeert deze Brabantse pluimveehouder.

Ontwikkelen en vooruitkijken is Ben Beerens uit Hoogeloon met de paplepel ingegeven. Zijn ouders, Hendrik en Maria, hielden zeugen, vleeskuikenouderdieren en akkerbouw. 'In de jaren tachtig was het alles aanpakken, vooruitdenken en hard werken', blikt de ondernemer terug. 'Met de plannen voor nieuwbouw vroeg de ambtenaar waarom we het plan niet kopieerden en nog twee stallen extra bouwden. Zo groeiden we naar 30.000 vleeskuikenouderdieren. Groot voor die tijd.'

Beerens houdt op twee bedrijven in Hoogeloon vleeskuikenouderdieren voor reguliere vleeskuikens. Samen met zijn vrouw Karin Beerens-van den Tillaart heeft hij 54.000 vleeskuikenouderdieren. Op het ouderlijk bedrijf houdt hij 34.000 vleeskuikenouderdieren in maatschap met zijn ouders.

Keuze

Als oudste van vijf kinderen hielp Beerens vaak mee op het bedrijf. Hij volgde een opleiding aan de HAS en liep stage in Hongarije. 'Dat sta je voor de keuze: wat wil ik? Wil ik een baan als voorlichter of ga ik thuis aan de slag?'

Werken aan imago is een voorwaarde om personeel te kunnen krijgen en houden

Ben Beerens, pluimveehouder in Hoogeloon

In 2005 ging het roer om op de Greenfarm in Hoogeloon. De familie stootte de akkerbouw- en varkenstak af. 'Ik werk het liefst met kippen. Wat je leuk vindt, daar word je beter in', lacht Beerens. Het mooie van de vermeerderingssector noemt hij het langetermijndenken. 'Het koppel komt op het bedrijf op een leeftijd van twintig weken en blijft tot een leeftijd van zestig weken. Je moet continu vooruitdenken.'

Slim werken

Van hard werken maakte de familie de transitie naar slim werken. 'We liepen bijvoorbeeld veel rondjes en vroegen ons af of dat ook anders kon.' Met als doel: minder arbeidsuren maken, maar er wel voor zorgen dat je alles onder controle hebt. In plaats van een dag te laat iets constateren, het proberen te voorkomen.

Bedrijfsuitbreiding volgde. Alle stallen zijn hetzelfde ingericht met lengteventilatie. 'We denken in de sector dat we innovatief zijn, maar voor de kip is de huisvesting al jaren hetzelfde.' Wat wel veranderde, zijn de automatische klimaatsturing, meer ventilatiecapaciteit, nevelkoeling, dimbare verlichting, emissiearme huisvesting en meer voerbaklengte.

Regelgeving

Behalve de automatisering van de eierverzameling zijn er geen grote veranderingen geweest de laatste veertig jaar. 'Daardoor is het gemiddeld aantal ouderdieren per bedrijf flink gegroeid. Veranderingen in huisvesting komen grotendeels door de regelgeving. Die neemt alleen maar toe in Nederland en geeft uiteindelijk ook voordelen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat', zegt Beerens.

Eind 2016 ging Plumex, afnemer van de broedeieren, failliet. 'Een grote financiële strop. Om kostendekkend te werken, moet de prijs 19 cent per broedei zijn. Dat verlies moet je op dat moment nemen en verdergaan. Je hebt goede en slechte tijden.' Gelukkig trok de markt weer aan. 'Ik heb ervan geleerd dat we het risico meer moeten spreiden en keuzes voor langere tijd moeten maken met betrouwbare ketenpartners.'

Vogelgriep

Een groot risico is de vogelgriep. Op het gebied van hygiëne en biosecurity staat Greenfarm al jaren bekend als een van de strengste pluimveebedrijven. 'We gaan steeds nauwkeuriger werken gezien het risico op vogelgriep. Buitenuitloop vind ik gevaarlijk. Ik zie meer in systemen die overdekt zijn. Uit concepten als rondeel of Kipster kunnen interessante deeloplossingen komen die we in de gangbare houderij ook kunnen gebruiken', aldus Beerens.

Als bestuurder van de vakgroep vermeerdering LTO/NOP en NVP denkt de Brabantse ondernemer graag mee over de toekomst. 'Over huisvesting en management, maar ook over kweekvlees. Dat volg ik met bijzondere belangstelling. Die ontwikkelingen gaan snel.' Beerens produceert nu voor de exportmarkt, omdat de bedrijfsomvang aan de grote kant is voor concepten.

Toekomst

Zijn uitdagingen voor de toekomst zijn bij de beste 10 procent blijven horen, bedrijfsblindheid voorkomen, de juiste ketenpartners zoeken en beter leren communiceren met personeel. De personeelsvoorziening baart de pluimveehouder zorgen. 'Zelf vind ik dit een prachtige sector, maar onbekend maakt onbemind. En alles wat in dichte schuren zit, is al verdacht. We proberen zo transparant mogelijk te zijn met kijkramen, Facebook en filmpjes. Dat moeten we nog actiever oppakken.'

De verbinding met de maatschappij is een belangrijk aandachtspunt voor de agrarische sector, vindt Beerens. 'We denken vaak wel hetzelfde over problematiek, maar de weg ernaartoe moet haalbaar zijn. Daarom moeten we in gesprek blijven.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer