Kleine+herkauwerspest+in+Bulgarije
Nieuws
© l mahin, naamsvermeiding verplicht

Kleine herkauwerspest in Bulgarije

Op drie bedrijven in Bulgarije, niet ver van de grens met Turkije, is de kleine herkauwerspest vastgesteld. Het is de eerste keer in de Europese Unie dat dieren worden getroffen door dit zeer besmettelijke peste des petits ruminants (PPR)-virus.

PPR komt vooral bij schapen en geiten voor en wordt overgedragen via direct contact. De ziekte heeft een incubatietijd van drie tot tien dagen. Dieren scheiden het virus echter al uit voordat ze symptomen vertonen en de ziekte kan zich daarom ook snel verspreiden via dierbewegingen en transporten.

De klinische verschijnselen die men bij besmette dieren kan zien zijn: plotselinge hoge koorts, algemene ziekteverschijnselen, rusteloosheid, dorre vacht, droge neus, minder trek in voer, (pussige) uitvloeiing uit de neus, wonden op neus, tong en bek, diarree en ademhalingsproblemen. Bij drachtige dieren kan abortus voorkomen.

Sterftepercentage

Vooral in gebieden waar de ziekte voor het eerst voorkomt, worden bijna alle besmette dieren ziek en het sterftepercentage bedraagt 50-80 procent. Bulgarije treft de nodige maatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Voor transport van levend vee geldt er nog steeds een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) bij binnenkomst in Nederland.

Foto: L. Mahin

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer