Ergonomische+facelift+voor+naaldloos+injecteren
Achtergrond
© MSD Animal Health

Ergonomische facelift voor naaldloos injecteren

De IDAL van MSD Animal Health waarmee naaldloos wordt geïnjecteerd, heeft een ergonomische facelift ondergaan. Ook de spuitkop en accu zijn aangepast. Meer arbeidsgemak is daarvan de resultante, volgens het bedrijf.

Twintig jaar geleden kreeg MSD Animal Health voor de IDAL de innovatieprijs tijdens de vakbeurs íntensieve veehouderij (VIV) in Utrecht. Acht jaar geleden is dat apparaat gerestyled en nu is er een make-over. De IDAL 3G lijkt op een accuboormachine en kan op de achterkant staan.

Het gewicht is beter verdeeld en ligt nu recht boven de greep, niet als bij de IDAL 2G afhangend naar de pols. Een ergonomische verbetering waar de praktijk al langer om vroeg.

'Andere manier van werken'

Hetzelfde geldt voor de accu die nu twaalfhonderd shots garandeert tegen vierhonderd van de vorige versie. Door de kleinere kop is het benodigde contactoppervlak ook kleiner. De shot wordt sneller en met een beter resultaat gezet. 'Het is een andere manier van werken en daar moet je vertrouwd mee raken', zegt dierenarts Toine Cruijsen van MSD Animal Health. 'We trainen en begeleiden dat.'

Bij naaldloos vaccineren wordt onder 46 bar druk de entvloeistof (10 procent van de normale dosis) in de huid gebracht.

Belangrijkste voordeel

Als belangrijkste voordeel van naaldloos injecteren, geldt de hygiëne. Er is geen kans op overdracht van ziekten via de naald. 'Al zou die kans maar 0,1 procent zijn. Het gaat een keer mis', zegt Cruijsen.

De gebruikte entstof is geconcentreerder en geeft doorgaans geen entreactie. Daarnaast hebben biggen en zeugen minder pijn en stress. Uit onderzoek van het Duitse instituut voor dierenwelzijn, hygiëne en gedrag blijkt dat biggen die naaldloos zijn gevaccineerd vaker het uier opzoeken en zich actiever gedragen dan soortgenoten die gevaccineerd zijn met de naald.

Zeugen

Zeugen laten eenzelfde beeld zien ten gunste van naaldloos vaccineren. In Nederland wordt de IDAL ingezet op 10 procent van de zeugenbedrijven.

De presentatie van de IDAL 3G was op het bedrijf van Johnny Hogenkamp in Dalfsen. Hij ent al jaren naaldloos. Zijn belangrijkste drijfveer is dat hij het aantal en de ernst van ingrepen bij zijn dieren tot een minimum probeert te beperken. Hij signaleert minder uitval en terugslag in de kraamstal. Dat is de reden waarom geen tandjes worden geslepen, staartjes niet worden gecoupeerd en beerbiggen hun ballen houden. Hogenkamp houdt 1.600 zeugen en 2.600 opfokzeugen en vleesvarkens. Het werk zet hij samen met vier fulltimers en vier parttimers rond.

Twee uur bezig

Wekelijks worden in Dalfsen 1.000 biggen geënt tegen PRRS, circo en mycoplasma. Hogenkamp zet drie medewerkers in die met elkaar twee uur zoet zijn met enten. 'Dit kost twee intensieve uren, maar dan is het ook klaar', laat hij weten.

'Het gaat om de effectiviteit. Enten kost me inclusief arbeid 3.000 euro per week. Ik wil dat het goed gebeurt. Dat het resultaat de hele vleesvarkenperiode merkbaar is.'

Hoge gezondheidsstatus
De toekomst voor de Nederlandse varkenshouderij ligt in een hoge gezondheidsstatus. 'MSD Animal Health richt zich daarom op het monitoren en begeleiden van bedrijven naar een ziektevrije status', zegt dierenarts Toine Cruijsen. Daarom participeert de farmaceut ook in projecten als SoundTalks (biosecurity) en B-eSecure. Het laatste brengt de bewegingen van medewerkers in beeld.
Bij onderzoek en ontwikkeling legt MSD Animal Health de focus op combinatievaccins en een dubbelloopse IDAL waarmee twee vaccins tegelijk worden gegeven. 'Het ontwikkelen van vaccins voor de IDAL is een complexe zaak', geeft Cruijsen aan. 'Het is ook de vraag of we voor alle nu beschikbare intramusculaire vaccins een IDAL-variant kunnen maken.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer