NVWA+vindt+paracetamol+bij+runderen
Nieuws
© Dirk Hol

NVWA vindt paracetamol bij runderen

In monsters van een aantal verdachte runderen zijn in januari sporen van paracetamol gevonden. Dit middel zou zijn toegediend om te maskeren dat het dier ongeschikt zou zijn voor transport.

De runderen krijgen paracetamol toegediend zodat zij fit genoeg zijn om vervoerd te worden. Als de runderen niet fit genoeg zijn mogen de beesten niet vervoerd worden met het oog op dierwelzijn.

NVWA had een verdenking van het illegaal gebruik van paracetamol bij koeien. Daarop zijn verkennende monsters onderzocht. Van de onderzochte tien dieren werd bij negen dieren paracetamol in het vlees aangetroffen.

Terwijl bij de meeste runderen enkele microgrammen in het vlees werd gevonden, kwam het resultaat van één rund hier met kop en schouders boven de rest uit. Hier werd 770 microgram per kilo in het vlees gevonden en 13 miligram per liter in de urine. Bij de overige runderen werd een verwaarloosbare hoeveelheid, minder dan een halve miligram in die urine gevonden.

Moment onbekend

Het moment van paracetamoltoediening is volgens de NVWA niet bekend. Het vermoeden is dat de paracetamol in de ochtend kort (één uur) voor aanvang van het transport vanaf de boerderij
naar de stal van het slachthuis is toegediend. Dus op de dag van slachten.

Vanaf 14 uur wordt er geslacht. Er is sprake van lacterende runderen, volgens de NVWA is het niet uit te sluiten dat koeien voor het transport nog zijn gemolken. Het is nog niet duidelijk wat het effect is van het drinken van met paracetamol verontreinigde melk voor de volksgezondheid, meldt de NVWA.

Verder is in dit onderzoek niet meegenomen waarom de dieren paracetamol kregen toegediend. Het was onduidelijk of de dieren gezond en infectievrij waren, In de beoordeling is niet meegenomen wat het risico is van het consumeren van mogelijk zieke dieren

Geen schade volksgezondheid

Overigens wordt verwacht dat het eten van vlees met paracetamol niet schadelijk is voor de volksgezondheid.

Paracetamol is niet toegestaan bij koeien. Wel is dit toegestaan om koorts te bestrijden bij varkens.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer