Zeugen+die+meer+drinken+werpen+zwaardere+biggen
Nieuws
© Twan Wiermans

Zeugen die meer drinken werpen zwaardere biggen

Zeugen die meer drinken tijdens de dracht, werpen zwaardere biggen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw Nutrition.

De technische resultaten van de zeugen worden positief beïnvloed door wateropname in de dracht niet te beperken, maar juist te stimuleren tot minimaal 10,5 liter per dag. Tijdens de hele dracht is de individuele wateropname van 275 zeugen geregistreerd. Hierin is een grote variatie gevonden, meldt het varkensonderzoekscentrum van Trouw Nutrition.

De gemiddelde wateropname over de hele dracht varieert van 2 of 3 liter per dag tot wel 45 liter per dag. Het blijkt dat 50 procent van de zeugen een gemiddelde wateropname heeft beneden de 10,5 liter per dag en nog eens 25 procent drinkt dagelijks minder dan 4 liter water.

Zwaardere biggen

De wateropname in de dracht heeft geen effect op de voeropname vanwege de beperkte voergift. Wel heeft het invloed op de afvoer van toxinen, transport van nutriënten en thermoregulatie van de zeug. Dit alles kan van invloed zijn op de productie.

In het onderzoek bleken de tomen van zeugen met een hoge wateropname in de dracht significant zwaarder bij geboorte, gecorrigeerd voor het totaal aantal geboren biggen. Ook was de biestproductie van de zeugen hoger.

Een ander effect van een hoge wateropname aan het eind van de dracht is dat het de kans op constipatie verlaagd en daardoor gaat het geboorteproces gemakkelijker. Dit heeft ook effect op de vitaliteit van de biggen.

Hogere voeropname na het werpen

De wateropname van zeugen kan worden gestimuleerd met een additief van vrije en gebufferde zuren in het drinkwater. Door de hogere wateropname komt de voeropname van de zeug na het werpen sneller op gang.

De voeropname in de tweede week van lactatie was in de proef van Trouw Nutrition 600 gram per dag hoger dan bij de controlegroep en ook in de derde week was de voeropname nog 300 gram per dag hoger.

Een bekend probleem bij lacterende zeugen is een te hoog gewichtsverlies. De folikelkwaliteit voor de volgende worp is slechter als een zeug te veel afvalt. Door een hogere voeropname tijdens lactatie zal het gewichtsverlies kleiner zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer