Onderzoek+microbiota+voor+effici%C3%ABnter+verterend+varken
5 vragen
© Twan Wiermans

Onderzoek microbiota voor efficiënter verterend varken

Topigs Norsvin onderzoekt de relatie tussen microbiota en voerefficiëntie. Daaruit blijkt dat minimaal 30 procent van de verschillen in voederconversie te maken heeft met verschillen in microbiota. De resultaten kunnen een opmars zijn naar een efficiënter varken.

Wat zijn microbiota?

Microbiota is een verzamelnaam voor micro-organismen in onze omgeving. Microbiota komen ook voor in het maag-darmstelsel van alle levende wezen, varkens niet uitgezonderd. Bij varkens helpen microbiota mee aan de vertering, voornamelijk aan de afbraak van vezels. De energie daaruit zou anders niet voor het varkens beschikbaar zijn. Nu wel, in de vorm van vluchtige vetzuren in de dikke darm. Daarnaast triggeren microbiota het immuunsysteem en gaan ze de strijd aan met ziektekiemen die daardoor minder snel een kans krijgen.

Wat onderzoekt Topigs Norsvin precies?

Via fokkerij is in het kenmerk voerefficiëntie moeilijk vooruitgang te boeken. Lisanne Verschuren onderzoekt bij Topigs Norsvin of microbiota kunnen worden gebruikt als selectiekenmerk. Tussen varkens is de variatie in microbiota namelijk groot. Verschuren vond een relatie tussen microbiota en voerefficiëntie. De volgende stap is kijken of er ook een relatie is met genetica en in welke mate.

Kun je sturen op microbiota?

Prebiotica en vezels in het voer zijn voeding voor microbiota. Door die structureel en regelmatig te versterken, kun je de activiteit en samenstelling van microbiota sturen. In het onderzoek is ook gekeken naar het effect van twee rantsoenen op microbiota. In de VS worden varkens vooral gehouden op een mais/sojarantsoen dat relatief weinig vezels bevat. Het effect van microbiota op de voerefficiëntie was daar veel lager dan in het Europese rantsoen met tarwe/gerst/bijproducten.

Is er ook een relatie tussen microbiota en andere eigenschappen van een varken?

Topigs Norsvin neemt in het onderzoek heel veel kenmerken mee. Uit de bevindingen tot nu toe blijkt dat microbiota ook zijn gerelateerd aan groei en voeropname. Uit eerder onderzoek door een andere onderzoeksgroep blijkt dat er een relatie is tussen de hoeveelheid verschillende microbiota in het maag-darmstelsel en de robuustheid van een varken. Topigs Norsvin hoopt met het onderzoek bouwstenen in handen te krijgen voor een efficiënter verterend en robuust varken.

Staat het onderzoek op zichzelf?

Het onderzoek valt onder het project Feed-a-Gene, onderdeel van het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020. Hierin doen veel verschillende partijen onderzoek naar de interactie tussen voer en genetica bij eenmagigen. Topgis Norsvin werkt in het onderzoek samen met Wageningen University & Research en het Franse onderzoeksinstituut INRA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer