Noteringen+boerenkaas+blijven+deze+maand+gelijk
Nieuws
© Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel

Noteringen boerenkaas blijven deze maand gelijk

De noteringen voor boerenkaas blijven deze maand net als in mei gelijk. Toch is de stemming positiever dan de afgelopen maanden.

De kiloprijs voor boerenkaas van 12 kilo blijft op 4,75 euro, die van 16 kilo op 4,90 euro en die van boven de 20 kilo op 5,05 euro. De prijs van Leidse 30+ staat op 5 euro deze maand. Voor kruidenkaas is de prijs op 4,85 euro per kilo. De stemming is goed.

De noteringscommissie voor Boerenkaas wijst naar de vraag naar melkvet die de zuivelmarkt domineert. 'Er worden nu hoge prijzen betaald voor boter en room en zelfs de prijs voor volle melkpoeder wordt mee omhoog getrokken. Ook de fabriekskaasprijzen lijken te stijgen, foliekaas is in ieder geval duurder geworden.'

Prijs omhoog

Dit alles leidt ertoe dat het dal in de melkprijs bereikt lijkt te zijn, stelt de commissie. 'Wellicht kan de prijs nu weer wat omhoog, de spotmelknotering is reeds gestegen. Een en ander hangt wel samen met de aanvoer van melk in de komende maanden, maar de piek lijkt ook daar reeds gepasseerd.'

De verbeterde stemming bij de zuivel heeft ook effect bij de boerenkaashandel. 'De voorraad is onverminderd ruim, maar de verkopen lopen goed door en aanvoer en verkopen zijn nog in evenwicht. En hoewel de situatie in de markt dus niet is veranderd, is de stemming toch wat positiever. Bij verminderde vraag kunnen boerenkaasbereiders gemakkelijker overgaan tot het leveren van melk aan de melkfabriek', aldus de commissie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer