Met boerenkruimelkaas voor Cum Laude Award

Quno Onderwater van Kaasboerderij Onderwater in Zoeterwoude hoopt op herhaling van vorig jaar. Toen wist hij samen met zijn moeder Annie de Cum Laude Award te winnen. Dit jaar gaat hij twee kazen inzenden.

'Onze specialiteit is eigenlijk een boeren kruimelkaas. Dat is niet heel gangbaar in de kaassector. En eigenlijk gingen we altijd voor de belegen kaas. Die scoorde altijd heel goed. Nu hebben we gewonnen met de jong belegen kaas. Daarentegen was de belegen kaas ook hoog geëindigd.'

Kaas maken is teamwork bij de familie Onderwater. Annie is verantwoordelijk voor procesmatige deel. Quno met het zware werk. De prijs vorig jaar was dan ook een kroon zijn moeder werk. 'Mijn moeder heeft het overgenomen van mijn oma. En als je dan al veertig jaar met het product bezig bent, dan uiteindelijk wordt je op die manier beloond, ja is dat wel een kroon op je werk.'

Cum Laude Award

De Cum Laude Award is ook bijzonder om te winnen. 'Zeker in de boerenkaaswereld geeft het toch wel een bepaald aanzien dat je een dusdanig goede kaas weet te maken, dat je ook de beste van Nederland daarmee wordt. Je naam wordt genoemd en dan denk je, is het echt waar? Hebben we hier zolang naartoe gewerkt en nu gebeurt het eindelijk een keertje. Ja, dat is kicken.'

De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders houdt de wedstrijd voor zelfkazende boeren volgende week donderdag in Gouda.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer