Omzet+bloemenveiling+Plantion+blijft+achter
Nieuws
© VidiPhoto

Omzet bloemenveiling Plantion blijft achter

De omzet van bloemenveiling Plantion in Ede blijft in de eerste vijf maanden van 2018 achter bij vorig jaar.

Eind mei stond er onder aan de streep een totale verkoopwaarde van 51,3 miljoen euro, terwijl de omzet eind mei 2017 een totaalbedrag van 52,5 miljoen euro vertegenwoordigde. De achterstand is daarmee 2,3 procent.

Het verlies zit bij de bemiddeling. Met 28,7 miljoen euro loopt deze afzetvorm 5,2 procent achter bij vorig jaar. De klok deed het in de eerste vijf maanden van dit jaar beter dan in 2017. De progressie is 1,3 procent naar 22,7 miljoen euro.

Concurrentie grote broer

Volgens commercieel directeur Guus van Logtestijn van Plantion is de teruggang te wijten aan de koude start van het voorjaar, waarvan het tuinseizoen te lijden had. Verder ondervindt de veiling in Ede concurrentie van Royal FloraHolland. De grote broer heeft de tarieven voor directe verkoop verlaagd. Evenals Plantion heeft FloraHolland te kampen met een kleinere omzet in het begin van dit jaar.

Tijdens de woensdag gehouden algemene ledenvergadering bleek dat Plantion in 2017 een omzet heeft behaald die nagenoeg gelijk was aan die van 2016. De winst is uitgekomen op 121.000 euro. Dit bedrag is toegevoegd aan de reserves. Het bedrijf heeft verleden jaar bijna 2,2 miljoen transacties verwerkt. De omzet met fair trade steeg naar 0,5 miljoen euro; die met biologische sierteeltproducten naar 20.000 euro. ‘Beide omzetten zijn klein, maar groeiend’, zegt algemeen directeur Peter Bakker.

Digitale ontwikkeling

Plantion maakt stappen in de digitale wereld. Die moet zijn plaats krijgen naast de ‘authentieke fysieke wereld’, zoals Bakker het verwoordt. ‘Fysiek en digitaal hebben elkaar nodig om ook in de toekomst goede resultaten te halen’, zegt hij. Op de digitale marktplaats biedt de veiling planten en bloemen aan voor een vaste prijs. Klanten kunnen die kopen en de volgende dag ophalen.

Het digitaal schouwen gaat deze zomer van start bij zomerbloemen en importhandel. Van de bloemen en planten wordt bij binnenkomst foto’s gemaakt, waarna die onder andere bij het veilen op de klok verschijnen.

Plantion brengt sinds begin dit jaar noviteiten onder de aandacht. Op de woensdag en donderdag wordt de klok ’s morgens om half zeven stopgezet, waarna kopers een reclameboodschap van nieuwe producten krijgen te zien. Deze noviteiten komen later voor klok twee.

Kwaliteit aanvoer

Om trouwe telers die goede kwaliteit leveren te belonen, worden hun producten uit het blok gehaald en komen die bij het veilen in het eerste rijtje. Plantion hoopt hiermee de kwaliteit van de aanvoer te verbeteren.

Evenals FloraHolland kende de bloemenveiling in Ede dit jaar een probleem met Deense karren. Er was een tekort. Volgens Van Logtestijn kwam dit doordat er kort achter elkaar drie feestdagen waren: Koningsdag, Dag van de Arbeid en Hemelvaart. De commercieel directeur signaleert ook dat er een onbalans was tussen de vestigingen van FloraHolland en Plantion.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer