Compensatie+renteswap+krikt+winst+Plantion+op
Nieuws
© VidiPhoto

Compensatie renteswap krikt winst Plantion op

De compensatie voor een renteswap heeft de financiële resultaten van bloemenveiling Plantion in Ede positief beïnvloed. Dat meldde directeur Peter Bakker woensdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van de coöperatie.

Het resultaat na belasting steeg door de tegemoetkoming van de bank naar 1,1 miljoen euro, terwijl aan het eind van 2015 dat bedrag 281.000 euro was. Door de compensatie voor de in 2007 afgesloten renteswap daalden de rentekosten van de veiling naar 359.000 euro. In 2015 waren de rentelasten bijna 1,2 miljoen euro groot.

Winst

Omdat Royal FloraHolland een minderheidsaandeel heeft in Plantion en daardoor een deel van de winst opstrijkt, blijft er voor de bloemenveiling in Ede onder de streep bijna 710.000 euro over. Dit netto-resultaat wordt aan de eigen reserves toegevoegd, besloot de algemene ledenvergadering woensdag.

De omzet van Plantion is vorig jaar uitgekomen op 99,5 miljoen euro. Ten opzichte van 2015 was dit een stijging van 8,7 procent. Vooral de bemiddeling zorgde voor groei: 16,5 procent was de vooruitgang. De klokverkoop klom met 0,8 procent.

Lichte stijging in 2017

De omzet in de eerste vijf maanden van dit jaar laat een groei zien van 0,8 procent. In het begin van het jaar liep de verkoop snel op, maar in de vorstperiode kwam de klad erin. Sinds Pinksteren trekt de verkoop weer aan, aldus commercieel directeur Guus van Logtestijn. Behalve met koud weer heeft Plantion te stellen met een verminderde aanvoer uit Afrika.

De klok blijft 5,4 procent achter bij vorig jaar en de bemiddelingsverkoop doet het 4,5 procent beter dan in 2016. De omzet in de eerste vijf maanden was 52,5 miljoen euro. Plantion wil in 2017 - een jubileumjaar omdat de veiling honderd jaar bestaat - de grens van 100 miljoen euro doorbreken.

Personele unie

De bloemenveiling heeft het voornemen de coöperatiestructuur te veranderen. Plantion wil naar een personele unie, waarbij het coöperatiebestuur en de Raad van Commissarissen één orgaan worden. Nu zijn dat nog seperate organisaties.

Het huidige bestuur bestaat uit vier personen en de raad telt drie commissarissen. In het nieuwe orgaan komen zeven mensen te zitten, vijf uit de coöperatie en twee deskundigen van buitenaf. De algemene ledenvergadering blijft in de nieuwe structuur het hoogste rechtsorgaan en besluit in december van dit jaar of de personele unie er ook daadwerkelijk komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer