Fotograaf+toont+met+tentoonstelling+%27Boerenkracht%27
Nieuws
© Laurens Eggen

Fotograaf toont met tentoonstelling 'Boerenkracht'

Fotograaf Annie van Gemert vindt het boerenleven zo bijzonder en interessant dat ze er, in opdracht van en in samenwerking met het Limburgs Museum in Venlo, een fototentoonstelling genaamd 'Boerenkracht' aan wijdt.

Met haar foto's brengt Van Gemert het verhaal van het verdwijnen van het traditionele boerenleven en de opkomst van innovaties in beeld. 'Ik ben zelf in de jaren '60-'70 opgegroeid op een boerenbedrijf in Vught', vertelt Van Gemert.

'We hadden varkens en koeien. Mijn broer nam het bedrijf over, ik sloeg een andere weg in. Het boerenleven is mij altijd blijven interesseren en in de loop der jaren ben ik me gaan afvragen hoe de sector zich heeft ontwikkeld. Hoe is het boerenleven nu? Die vraag vormt de basis voor mijn foto's.'

Vooroordelen

Via het Mondriaan Fonds ontving Van Gemert een bijdrage en kon ze op pad. Ruim twee jaar lang heeft ze gefotografeerd, legio agrariërs hebben voor haar lens geposeerd en alle uithoeken van de provincie heeft ze gezien. 'Ik merk dat de problematiek bij alle agrariërs hetzelfde is. Wet- en regelgeving maakt het hen niet gemakkelijk. Ze hebben te kampen met vooroordelen. In de media zijn ze het zwarte schaap en ze krijgen de schuld van alles. Wat ik zie zijn mensen die een mooie band opbouwen met hun dieren, mensen die trots zijn en bedrijven die generatie op generatie worden doorgegeven.'

De fotocollectie, die vanaf december te zien is in het Limburgs Museum, laat deze diversiteit aan generaties zien. 'Van gepensioneerde boeren die voor de hobby nog een paar dieren houden, tot jonge boeren die net een nieuwe stal hebben gebouwd die is voorzien van de nieuwste snufjes. En van monumentale vakwerkboerderijen in Zuid-Limburg – die niet meer mogen uitbreiden omdat dat niet in het landschap past – tot ruime, moderne bedrijven die uitkijken op een weids landschap in Noord-Limburg. Alle losse aspecten vertellen het hele verhaal.'

'Alle losse aspecten vertellen het hele verhaal over het boerenleven'

Annie van Gemert, fotograaf

Trots

Van Gemert is bijna klaar met fotograferen, ze kijkt met veel plezier terug op dit project. 'Ik merk dat de boeren die ik heb gefotografeerd blij zijn met het eindresultaat. Het raakt hen, ze zijn er trots op. En ik ben blij dat ik de boeren op deze manier in beeld heb mogen brengen, ik ben alle boeren dankbaar dat ze hun medewerking hebben verleend. Ik heb niet alleen mooie foto's mogen maken, maar ook mooie gesprekken mogen voeren en de sector van dichtbij meegemaakt. Als ik zelf boer zou zijn, dan zou ik schaapsherder worden. Dat vind ik echt het mooiste beroep.'

Van Gemert wil haar foto's bundelen in een boek. Ook de boeren komen in het boek aan het woord, zij zijn geïnterviewd door journalist Marc van der Sterren. Om het boek uit te brengen heeft Van Gemert 18.000 euro nodig, dat ze bij elkaar probeert te krijgen via crowdfunding. Doneren of crowdfunder worden? Dat kan hier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer