Festival zet rabarber op kaart

Van de 47 bedrijven die het Limburgse dorp Heide telt, zijn er vijf actief in de rabarberteelt en -afzet. Dat is bijzonder, want het Nederlandse areaal rabarber is slechts zo'n 300 hectare groot. Rabarber is een echt nicheproduct. Om het te promoten, houden de telers uit Heide voor het eerst een rabarberfeest, op 28 en 29 april.

Festival+zet+rabarber+op+kaart
© Michiel Elands

Martin Peeters heeft het festival samen met collega's Niek Gielens, Cornelissen Rabarber en Joep Spee georganiseerd. 'Het idee voor het rabarberfeest is ontstaan na een bezoek aan het Rhubarb Festival in Wakefield, Engeland', vertelt Martin Peeters.

'Daar komen in een week tijd tienduizenden bezoekers naartoe. Iets soortgelijks wilden we ook graag in onze eigen regio organiseren, maar dan op iets kleinere schaal.'

Eetcultuur

In Engeland is de rabarber erg populair, maar in Nederland wordt de groente niet vaak op tafel gezet. 'Engeland kent een andere eetcultuur die iets meer 'rabarber-minded' is dan in Nederland', legt Peeters uit. 'Daarbij is rabarber in verhouding tot andere groenten te prijzig voor de gemiddelde Nederlandse keukentafel.'

'De vochthoudende zandgrond hier is erg geschikt voor rabarberteelt'

De rabarber van Peeters vindt dan ook voornamelijk zijn weg naar de horeca. Een ander deel is bestemd voor de industrie, waar het wordt verwerkt tot onder meer rabarbersap, compote en desserts.

Geschikte zandgrond

Dat er in Heide verhoudingsgewijs veel rabarberbedrijven zitten is volgens Peeters geen toeval. Sterker nog, hij heeft er zelf aan meegewerkt. 'Zo'n 25 jaar geleden ben ik omgeschakeld van de varkenshouderij naar de vollegrondgroenteteelt. Ik ben toen gestart met asperges en rabarber. De vochthoudende zandgrond hier is erg geschikt voor de rabarberteelt. Andere ondernemers zagen wat ik aan het doen was en wilden er meer over weten. Ik heb hen geholpen bij het opstarten van hun eigen teelt.'

Samen met deze collega's houdt Peeters het rabarberfeest, in het weekend van 28 en 29 april. 'Rondom asperges wordt elk jaar veel georganiseerd, waardoor het product sterk wordt gepromoot. Voor rabarber is er niets. Daar willen we verandering in brengen.'

Ruiken, proeven en beleven

Het festival staat in het teken van ruiken, proeven en beleven en vindt plaats in en om de voormalige school in Heide en op het terrein van zorgboerderij De Lorr. Bezoekers kunnen onder andere per huifkar een perceel rabarber bekijken.

Bij De Lorr, waar tot enkele jaren geleden ook rabarber werd geteeld, kunnen bezoekers een wandeling maken door de ontmoetingstuin die is aangelegd en wordt onderhouden door de hulpboeren. Ook staan er zo'n vijftien kraampjes met streekproducten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer