Gratis+opschonen+van+de+middelenkast
Nieuws
© Koos van der Spek

Gratis opschonen van de middelenkast

Boeren kunnen veilig en kosteloos restanten van gewasbeschermingsmiddelen op laten halen door mee te doen aan de actie 'Bezem door de middelenkast'.

Met deze actie willen provincie en waterschap voorkomen dat de middelen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen. Limburgse agrariërs hebben vorige week een brief ontvangen met meer informatie over de actie.

'Het is een unieke kans voor boeren om gratis, anoniem en laagdrempelig van hun verouderde middelen af te komen', vertelt Joost Lommen, adviseur bij onderzoeks- en adviesbureau CLM, dat de actie coördineert.

Restanten

Lommen verwacht enkele honderden aanmeldingen te ontvangen. 'Alle agrariërs mogen meedoen, evenals oud-agrariërs die wellicht nog oude middelen in de kast hebben staan. Het gaat om restanten van niet-toegelaten of verouderde gewasbeschermingsmiddelen.'

Wanneer een agrariër zich aanmeldt, neemt een gewasbeschermingsadviseur van een handelspartij naar keuze (Agrea, Agrifirm, Aliance, Delphy, Horticoop, Huntjens BV, Mertens, Steins Gewasverzorging of Vitelia Agrocultuur) contact op om een afspraak in te plannen. Tijdens die afspraak screent de adviseur samen met de agrariër alle middelen in de kast.

Afvoeren

Een speciale 'bezemtool', gebaseerd op info van het Ctgb, op de computer van de adviseur geeft aan of een gewasbeschermingsmiddel wel of niet is toegelaten. Lommen: 'De agrariër mag vervolgens zelf beslissen of hij de middelen wil laten afvoeren of niet.'

Ton Geensen, beleidsmedewerker water bij provincie Limburg, raadt agrariërs aan dat zeker te doen. 'Het is belangrijk de middelenkast op orde hebben', zegt Geensen. 'Middelen die over de datum zijn, mogen niet in de kast staan. De actie is afgestemd met waterschap, RUD en NVWA. Zij zullen in de periode dat onze actie loopt, niet actief controleren of handhaven. Daarom is deze actie uitermate geschikt om op verantwoorde wijze van de middelen af te komen.'

Aanmeldformulier

Als de agrariër de middelen wil afvoeren, krijgt de afvalverwerker daarvan bericht. De verwerker maakt vervolgens een afspraak om de middelen op te halen. De actie loopt tot 30 maart 2018, aanmelden kan tot 16 februari. Meedoen kan door het aanmeldformulier in te vullen.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer