Quotum+FrieslandCampina+moet+ramp+afwenden
Commentaar
© Ruud Ploeg

Quotum FrieslandCampina moet ramp afwenden

Het fabrieksquotum van FrieslandCampina (RFC) slaat in als een bom. Melkveehouders zijn verrast en teleurgesteld. Die emotie is logisch. Tegelijkertijd is het in het belang van boer en coöperatie om de noodzaak van een melkrem te doorgronden.

Vorige week schreef ik op deze plek dat de introductie van een fabrieksquotum door RFC een bittere pil is voor melkveehouders. Dat het bewijst dat de verwaardingskracht van de zuivelaar gelimiteerd is. Tegelijkertijd is het de realiteit op de huidige zuivelmarkt, waarin de melkprijs in een val dreigt te geraken.

Zuivelconcerns anticiperen daarop. Op ledenbijeenkomsten en in publieke toelichtingen spreekt de top van RFC grote woorden. Het pakket dat focust op meer toplijnen en minder bulk zou een noodlot moeten afwenden.

RFC voorziet dat de melkplas binnen milieugrenzen nog met twee tot vier miljard kilo kan groeien. Productieruimte die met de huidige inzichten niet winstgevend te verwaarden is en - zonder ingrijpen - de garantieprijs en nabetaling onder druk zet.

FrieslandCampina kan klappen niet voor haar leden opvangen

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Binnen een paar jaar zal de coöperatiewinst volledig verdampen als het deel van de melkplas dat onder de garantieprijs wordt afgezet niet slinkt, luidt de waarschuwing. Markten zijn zo volatiel, dat RFC die klappen niet voor haar leden kan opvangen.

Extreme groeiers zuigen de coöperatie leeg, zo klinkt het zelfs. De nieuwe realiteit, nu de vangnetten van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wegvallen en boeren meer en meer worden blootgesteld aan de grillen op internationale markten.

RFC wil niet langer als buffer tussen markt en erf vóór haar leden staan, maar gaat naast ze staan. In een vrije markt kan de coöperatie dit niet vóór haar leden, maar alleen mét haar leden oplossen.

Die reflex van 's lands grootste zuivelconcern is ontnuchterend, maar tegelijkertijd cruciaal voor de continuïteit van coöperatie en leden, als de melkprijs zo wordt beschermd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer