Geen+taart+voor+de+Partij+voor+de+Dieren
Commentaar
© Ruud Ploeg

Geen taart voor de Partij voor de Dieren

Afgelopen week schreef Nieuwe Oogst over de uitslag van de Partij voor de Dieren bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee schopten we diverse lezers tegen het zere been.

Dat berichten over met name de Partij van de Dieren en Wakker Dier gevoelige reacties opwekken, is al sinds jaar en dag zo. Vrijwel altijd ontvangen we daarna ontstemde telefoontjes en e-mails met als centrale boodschap om deze organisaties geen enkel podium te bieden. Zeker niet in Nieuwe Oogst.

En toch doen we dat wanneer daar aanleiding toe is. Omdat het onze journalistieke opdracht is om het nieuws en ontwikkelingen in de agrarische sector te verslaan. Soms schuurt dat en stuit je op gevoeligheden.

Veelal zoeken we het tegengeluid uit de sector om scherp te krijgen hoe kritiek wordt gepareerd of vertaald. De partij maakt maatschappelijk en politiek te veel los om journalistiek te worden genegeerd.

Het artikel over de winst van de Partij van de Dieren poogde duidelijk te maken waar en waarom deze partij lokaal voet aan de grond krijgt. In de steden maar ook in gemeenten waar een specifiek issue rond dierenwelzijn speelt, zoals een grote stalbrand in Erichem in de gemeente Buren.

Wie aan onze boeren en tuinders komt, komt in Nieuwe Oogst

De keuze voor een foto op de voorpagina van de krant van een aangesneden taart met het logo van de Partij van de Dieren was niet handig. Niet omdat het geen nieuwsfoto betrof, maar omdat het veel lezers op het verkeerde been zette.

Alsof de verkiezingswinst een feestelijk moment zou zijn of een andere vrolijke interpretatie. Die boodschap bevatte het artikel niet, maar het creëerde bij diverse lezers wel die beeldvorming. Ook al schreven we voor en na de verkiezingsdag volop met andere invalshoeken over de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is een duidelijke les.

Dat laat onverlet dat we u blijven informeren over wat goed gaat en wat beter kan in de sector. Uit welke hoeken lof en kritiek komt. Ook als dat schuurt. Wie aan onze boeren en tuinders komt, komt in Nieuwe Oogst. Zo simpel is het.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer