Boer+en+tuinder%2C+laat+je+horen+in+de+gemeente
Commentaar
© Ruud Ploeg

Boer en tuinder, laat je horen in de gemeente

De afstand tussen platteland en gemeentepolitiek groeit. Grotere gemeenten, minder agrarische ondernemers en meer gemeentebestuurders met een grote afstand tot lokale thema's. En dat terwijl gemeenten steeds meer invloed hebben op omgevingsbeleid.

Het is een zorgelijke trend. Woensdag staat in veel gemeenten slechts een enkele kandidaat met agrarische affiniteit op de kieslijsten van de diverse politieke partijen. In een toenemend aantal gemeenten wordt de afstand tussen voedselproducenten en het lokale bestuur groter.

Ondernemers zien dit met lede ogen aan. Uit verkiezingsonderzoek van Nieuwe Oogst bleek vorige week dat 60 procent van de boeren en tuinders vindt dat in hun gemeente onvoldoende kennis is over de sector. 40 procent vreest dat het boerenbelang daarmee in het geding is.

Vanuit de sector zelf is maar één reactie op zijn plaats. Een pro-actieve benadering om de invloed in het gemeentelijke bestuur te doen gelden. Door je kandidaat te stellen voor de raad, lokale beleidsmakers te doordringen van de effecten van beleid op agrarische bedrijven en een actieve lobby te voeren voor het boerenbelang.

In de haarvaten van de sector wordt het verschil gemaakt

Lokaal, in de haarvaten van de land- en tuinbouworganisaties, kan echt het verschil worden gemaakt. In actieve afdelingen waar boeren en tuinders met elkaar die handschoen oppakken, dringen ondernemers door tot de kieslijsten van uiteenlopende partijen of wordt op een andere wijze het boerengeluid gehoord

In de ZLTO-afdeling Land van Maas en Waal hebben ze dat buitengewoon goed begrepen. In de twee gemeenten Druten en West Maas en Waal staan maar liefst 34 boeren en tuinders op de kieslijsten. Van links tot rechts.

Het is een utopie om te denken dat dit overal in die mate mogelijk is, maar er gaat een positief signaal vanuit richting andere afdelingen van de LTO-organisaties. Wie zich roert, boert vooruit. Tijd voor actie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer