Drentse+boer+beducht+voor+wolf
Nieuws
© Europese Commissie

Drentse boer beducht voor wolf

Boeren rond Smilde maken zich zorgen over de komst van de wolf naar de provincie. Meerdere geven aan deze week een wolf te hebben gezien. Het dier staat inmiddels op waarnemingen.nl.

Rond Pasen werden enkele doodgebeten schapen gevonden. Eind deze maand wordt het dna-onderzoek van de dode schapen verwacht, stelt het Faunafonds.

LTO Noord regio-bestuurder Jan Bloemerts geeft aan dat het nog om aannames gaat. 'Het kan ook nog om een herdershond gaan of een andere hondachtige. Bijzonder is dat er nog geen enkele foto van het dier is opgedoken, terwijl iedereen tegenwoordig een smartphone met camera heeft.'

Sprookje

Wat Bloemerts vooral zorgen baart is de snelheid waarmee de wolf nu naar Nederland lijkt te komen. 'Vier jaar geleden ging het nog om een dode wolf langs de kant van de weg in Biddinghuizen. Nu duikt ie bijna wekelijks op.'

Daarom is het zaak om er nu dicht op te zitten', stelt de portefeuillehouder flora en fauna van LTO Noord regio Noord. 'Het is een beschermd dier, met alle emoties eromheen. Door het sprookje heeft hij een verbeeldingskracht. Maar het is wel het grootste roofdier die we in Nederland kennen en zijn habitat is de landbouw en natuur. Iedereen die schade ondervindt door de wolf moet volledige vergoeding krijgen. Dat geldt ook als je maatregelen neemt om schade te voorkomen, door het plaatsen van afrasteringen.'

Herdershond

De vader van bollenteler Marco Daling uit Smilde spotte 'een dier groter dan een herdershond en geen ree' woensdag. Daling vermoedt dat het om een wolf ging. 'Wat moet het dan geweest zijn?' Hij heeft een duidelijke mening over de wolf. 'Laat de wolf maar in Duitsland blijven; wij hebben hier al moeite genoeg om de ganzen te verjagen. Vorig jaar hadden we 30.000 euro schade.'

In augustus beet een wolf in Noord-Groningen twee schapen dood. Dat bleek uit DNA-onderzoek. Het Dagblad van het Noorden houdt maandag een spoeddebat of de wolf welkom is in Nederland met onder anderen oud-staatssecretaris van landbouw en natuur Henk Bleker en schaapsherders bij de schaapskooischaapskudde in Balloo . Ook LTO Nederland zal hier aan deelnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer