Wolf+slaat+toe+in+Limburg
Nieuws
© NOwolvesnl

Wolf slaat toe in Limburg

Een wolf heeft hoogstwaarschijnlijk bij twee schapenhouders in Limburg vier schapen en zeven lammetjes gedood. Dat meldt een woordvoerder van platform Nowolvesnl.

Een van de schapenhouders is Boudewijn Kooijman uit Bergen. Hij kwam zondagochtend bij een van zijn koppels schapen in Venlo en trof verspreid in het land zeven doden aangevreten jonge lammetjes aan. Bij de lammeren is door het Faunafonds DNA afgenomen om te onderzoeken of het daadwerkelijk een aanval van een wolf betrof.

Kooijman houdt zijn dieren op natuurlijke wijze, onder meer in de omgeving van de Maasduinen. Zij lammeren worden buiten geboren en door het grote aantal dieren is niet duidelijk of er dieren geroofd en meegenomen zijn. 'Mijn dieren zijn niet te beschermen. Ze lopen verspreid over 40 kilometer in grote gebieden en ik heb geen schuur waar ze in kunnen', geeft de schapenhouder bij Nowolvesnl aan.

Ravage

De wolf sloeg waarschijnlijk ook in Lottum toe. Hobbyhouder Van de Laak trof zaterdagochtend een ravage aan onder zijn twintig drachtige schapen. Vier dieren lagen aangevreten dood in de wei, een vijfde was aangevallen maar leefde nog. De andere dieren waren erg gestrest en onrustig.

Van de Laak stond maandagvond volgens hem plots oog in oog met de wolf die teruggekeerd was naar zijn schuur. 'Ik weet niet wat ik moet doen en ik durf niet meer in het donker naar mijn schapen. Terwijl ze nu ook drachtig zijn en zorg nodig hebben.'

Overleg

Platform Nowolvesnl en LTO-vakgroep schapenhouderij zijn met andere organisaties in overleg om samen werkgroep te vormen. Die moet direct eerste hulp te bieden van veehouders na een aanval door wolven. Ook willen ze de schade vastleggen, omdat deze informatie momenteel verspreid is en niet openbaar is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer