Schapenhouders+vrezen+slagveld+door+wolf
Nieuws
© Europese Commissie

Schapenhouders vrezen slagveld door wolf

De komst en vestiging van de wolf in Nederland zorgt voor 'angst onder schapenhouders'. LTO Nederland eist daarom van de provincies dat zij maatregelen nemen om schapen en ander vee te beschermen en dat zij 'alle kosten en schades' vergoeden.

Dat schrijft de LTO-vakgroep Schapenhouderij in een brandbrief aan de werkgroep Lupus die door de provincies is ingesteld en zich met de komst van de wolf in Nederland bezighoudt. Aanleiding zijn de twintig doodgebeten schapen en lammeren vorige week in Limburg. Enkele boeren stonden zelfs oog in oog met een wolf.

'Onder schapenhouders heerst angst. Zij vrezen een slagveld aan te treffen als zij hun kudde bezoeken', zegt vakgroepvoorzitter Saskia Duives.

Drachtige wolf

LTO maakt zich dan ook grote zorgen over de introductie van de wolf in Nederland. Zeker nu vlak over de grens in de Belgische Kempen een wolvin zich heeft gevestigd die drachtig is. Met een actieradius van 50 kilometer is deze wolf volgens LTO in staat schapen en ander vee in Nederland aan te vallen.

LTO wil dan ook dat provincies hun wolvenbeleid aanpassen. Op dit moment is fase 1 'af en toe een zwervende wolf' van het Handboek wolf van kracht. Duives: 'Als de Belgische wolvin een nest werpt, treedt 'Fase 2-4 in werking. Wij willen dat een protocol wordt opgenomen in het handboek waarin is beschreven wat veehouders kunnen en mogen doen om hun dieren te beschermen.'

Schapen, zoogkoeien en paarden worden flexibel ingezet om natuur te beheren en dijken te begrazen. 'Daarom hebben we moeite met het beeld dat steeds wordt opgeroepen dat kuddes makkelijk te beschermen zijn door een duur, elektrisch raster te plaatsen. Wij willen zicht op eventuele financiële instrumenten die de investeringen in beschermende maatregelen kunnen verlichten', stelt Duives.

Schade

Ook wil LTO duidelijkheid over de schadeafhandeling. 'Wij gaan ervan uit, dat alle kosten en schades door wolven aangericht door de overheid onverwijld en via een eenvoudig traject vergoed worden.' LTO is geen voorstander van introductie van de wolf in Nederland, omdat er geen geschikte natuurgebieden zijn waar een roedel vrij kan leven. Duives: 'Nederland is hoofdzakelijk cultuurlandschap.'

Ook verwacht de voorzitter dat het onmogelijk wordt om in sommige natuurgebieden nog schapen of ander vee voor beheer in te zetten als de wolf zich vestigt. 'Daarmee zal een beeld dat bij Nederland hoort verdwijnen. Is de introductie van de wolf ons als samenleving dat waard?'

Bekijk de ontwikkelingen vanaf 2015 in deze tijdlijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer