Het+is+hier+gevaarlijk+voor+de+wolf
Ingezonden
© Europese Commissie

Het is hier gevaarlijk voor de wolf

Er zwerft weer een wolf door het oosten van het land. Hij doodt twee tot vier schapen per dag. LTO Nederland is niet tegen de terugkeer van dit roofdier naar Nederland, maar het wordt wel tijd voor een opvangbeleid dat bij de wolf past.

Vorige week werd ik benaderd door RTV Oost met de vraag of ik live in het ochtendradioprogramma een reactie wilde geven op aanvallen van de wolf op schapen.

LTO is niet tegen de herintroductie van de wolf in Nederland, als daar de juiste aanpak tegenover staat. Maar de media zijn niet uit op nuances. Dus vroeg de journalist: 'En als dat allemaal niet helpt, dan afschieten?' Mijn antwoord: 'Ja, misschien.' Maar dat 'misschien' heeft niemand gehoord, want na 'ja' volgde in de uitzending een knip.

Landelijk nieuws

Vervolgens zette RTV Oost op de sociale media: LTO wil wolven afschieten. Dat werd opgepakt door de landelijke media en vervolgens belde het NOS-journaal.

Een zwervende wolf is een gevaar voor alles en iedereen die hij tegenkomt in het buitengebied

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

's Middags kwam een ploeg van de NPO voor opnames voor het Jeugdjournaal en het achtuurjournaal. We hebben een half uur in de wei staan filmen. Op wel tien verschillende manieren heeft de journalist geprobeerd om mij te laten zeggen dat de wolf moest worden afgeschoten. Tevergeefs. Later in de week volgde nog een interview met Goedemorgen Nederland.

Provincies

Ondanks alle aandacht in de media blijft het aan de zijde van de provincies doodstil. Zij zijn het die het beleid moeten bepalen voor de wolf en hoe we ermee omgaan.

U kent inmiddels het standpunt van LTO Nederland: een zwervende wolf is een gevaar voor alles en iedereen die hij tegenkomt in het buitengebied: schapen, lammeren, veulens, kalveren van zoogkoeien, loslopende honden, wandelaars en joggers. Kortom, het is een wild en woest beest dat je niet in de buurt van drukke toeristische gebieden of kwetsbaar jongvee wilt hebben.

Zonder conflict

Desondanks kan de wolf als vleesetend roofdier een belangrijke aanvulling zijn op de biodiversiteit, maar wij vragen ons af waar hij deze functie zonder conflict met de omgeving kan invullen. Een landelijk herintroductiebeleid vraagt om corridors naar natuurgebieden, waar veel prooien rondlopen.

Op de uitgestrekte Veluwe kan het dier minder kwaad en beter in zijn voedselbehoefte voorzien dan in de versnipperde natuur van bijvoorbeeld Limburg.

Das en otter

Ook moeten er beschermende maatregelen voor de wolf zelf komen. De das en otter konden hier pas tot wasdom komen, toen er maatregelen werden getroffen die de routes van de dieren scheiden van het wegverkeer. Zo werden doorgangen van dassen voorzien van 40 centimeter hoge hekwerkjes, die de dieren van de rijbaan houden.

Voordien sneuvelden veel dassen en otters bij het oversteken van wegen. Ook voor wolven is Nederland gevaarlijk. Bijna alle teruggekeerde dieren zijn in het verkeer omgekomen.

Schade vergoeden

En tot slot, als we als Nederlanders kiezen voor de vestiging van de wolf, dan moeten de kosten die daaruit voortkomen, ook door de hele maatschappij worden gedragen. Ook de schade die veehouders gaan ondervinden, moeten onverkort worden vergoed.

Bij de schade door ganzen geldt een fee voor het aanvragen van een vergoeding en wordt er een eigen risico in rekening gebracht. De schade door wolven mag op die manier niet op boeren worden afgewenteld. Kiezen we als maatschappij voor de terugkeer van de wolf, dan hoort daar een correcte, vlotte en volledige schaderegeling voor veehouders bij.

Saskia Duives-Cahuzak voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer