Meer landbouwgrond voor bollenteelt

De oppervlakte landbouwgrond in Nederland dat wordt gebruikt voor de teelt van bloembollen blijft stijgen. Dat blijkt uit areaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer+landbouwgrond+voor+bollenteelt
© niels de vries

Vanaf het jaar 2000 is het areaal bloembollen toegenomen met 18 procent tot 25.510 hectare in 2017. Ten opzichte van 2016 steeg het bollenareaal vorig jaar met 80 hectare. CBS meldt dat de meeste groei voor rekening komt van de tulpenteelt.

Het areaal tulpen is vanaf de eeuwwisseling toegenomen met 38 procent tot inmiddels 13.410 hectare. Meer dan de helft van het beteelde areaal bloembollen was vorig jaar dus bestemd voor tulpenbollen. De arealen met lelies en hyacinten groeiden met respectievelijk 27 en 26 procent. Dalers in areaal zijn narcissen en gladiolen.

Minder bedrijven

Het aantal bedrijven dat zich in Nederland met de teelt van bloembollen bezighoudt daalde in vergelijking met 2000 met 39 procent tot ruim 1600. De gemiddelde bloembollenteler had in 2017 bijna twee keer zoveel bollenland als in 2000, meldt het CBS.

Noord-Holland blijft met ruim 13.000 hectare de provincie met de meeste bloembollenteelt. Wel is de bollenteelt in de loop van de jaren steeds meer over het land verspreid, constateert het CBS. Vooral in Drenthe groeide het areaal bloembollen sterk vanaf 2000. Na Flevoland en Zuid-Holland staat Drenthe inmiddels op de vierde plaats van provincies met het grootste bollenareaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer