Bollentelers pakken resistente schimmel aan

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) onderzoekt hoe de vorming van resistente schimmels in bollenafval kan worden aangepakt.

Bollentelers+pakken+resistente+schimmel+aan
© Vidiphoto

De bloembollensector neemt de stap omdat de resistentie schimmelsoort Aspergillus fumigatus gevaarlijk is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Bollenafval, ook bekend als porriehoop of wachthoop, is een broedplaats voor de vorming van de resistente schimmel. Dit komt door de combinatie van organisch materiaal, temperatuur, vocht en de aanwezigheid van azolen. Azolen zijn een groep fungiciden, waarvan prothioconazool en tebuconazool in het bollenvak worden gebruikt.

Onbekende azolen

'We nemen drie zaken onder de loep. Op de afvalhopen komen ook voor de bollenteelt onbekende azolen voor. We proberen te achterhalen waar die vandaan komen. Daarnaast kijken we naar de manier waarop het bollenafval wordt bewaard - mogelijk dat afdekking daar helpt - en bezien we bokashi in plaats van compostering', legt adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB de aanpak uit.

'Hoewel er geen link is aangetoond tussen de sector en mensen die ziek worden van deze schimmel, willen wij onze verantwoordelijkheid nemen', zegt Hoogendijk.

Behalve in de bollen komt het probleem van Aspergillus fumigatus voor bij afvalhopen in de groente- en fruitsector en in de houtsector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer