Bollenteelt+Veluwe+alleen+met+vergunning
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bollenteelt Veluwe alleen met vergunning

Bollentelers op de Veluwe mogen deze teelt alleen nog voortzetten langs een Natura 2000-beek als ze daarvoor een vergunning hebben van de provincie. Dat staat in het definitieve beheerplan Natura 2000 Veluwe.

LTO Noord had bij de provincie gevraagd om een meldingsplicht in plaats van een vergunningplicht. 'Het nadeel van een vergunningplicht is dat bijvoorbeeld omwonenden bezwaar kunnen maken en het zo dus ingewikkelder wordt', legt Tjerk Elzinga van LTO Noord uit.

'Bij een meldingsplicht hoeft een teler het alleen te melden als hij op een perceel bollen gaat telen. Vervolgens is controle en toezicht voldoende om te waarborgen dat telers zich aan de voorwaarden houden.'

Het Natura 2000-beheerplan is definitief vastgesteld door de provincie Gelderland. Tot 1 mei kunnen belanghebbenden hiertegen in beroep gaan bij de rechtbank in Arnhem. Elzinga acht een beroep hiertegen echter niet kansrijk.

Hierdense beek

Telers moeten telkens als ze op een perceel bollen gaan telen opnieuw een vergunning aanvragen, ook als het daarvoor eerder in gebruik is geweest. Het gaat om percelen langs Natura 2000-beken, zoals de Hierdense beek. In principe geeft de provincie een vergunning af als telers voldoen aan twee voorwaarden: ze moeten een teeltvrije zone hanteren van minstens 5 meter en de modernste spuitapparatuur gebruiken met een driftreductie van minstens 90 procent.

Het belangrijkste doel van het Natura 2000-beleid voor de beken is gericht op een goede waterkwaliteit en -voerendheid. In de bollenteelt worden relatief veel gewasbeschermingsmiddelen ingezet. Volgens de provincie zijn er zorgen over de invloed van deze middelen op het beekmilieu. De nieuwe maatregelen moeten verstuiving of uitspoeling voorkomen.

• Bekijk ook: Regels beken beperken bollenteelt op Veluwe

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer