Suikersector maakt pas op plaats

Suiker Unie gaat ervan uit dat de teelt van suikerbieten in Nederland komend jaar nauwelijks uitbreidt.

Suikersector+maakt+pas+op+plaats
© Nieuwe Oogst

Het teeltareaal van suikerbieten was afgelopen seizoen in Nederland ruim 86.000 hectare. 'Een kleine uitbreiding is mogelijk', stelt Pieter Brooijmans, manager Agrarische Dienst bij Suiker Unie. 'Maar dat hangt af van de eigen invulling van bietentelers op bedrijfsniveau.'

Na de laatste investeringen voor uitbreiding van de fabriekscapaciteit richt Suiker Unie zich op een productie van ongeveer 1,25 miljoen ton suiker op jaarbasis. 'Dat is voor nu het maximum. Er zijn voorlopig geen verdere uitbreidingsplannen.'

Update bietencampagne

Brooijmans gaf tijdens de telersvergadering van Suiker Unie deze week in Zeewolde een update van de lopende bietencampagne en keek vooruit naar het komend teeltseizoen. Hij vertelde onder meer dat Suiker Unie dit jaar afstevent op een productie van 1,35 miljoen ton suiker. De campagne duurt tot ongeveer 8 februari.

Voor teeltseizoen 2018 heeft Cosun het aantal ledenleveringsbewijzen (LLB's) met 8 procent uitgebreid. Het toewijzingspercentage daalt van 112 naar 107 procent. Het betekent volgens Brooijmans dat bietentelers gemiddeld ongeveer 3 procent meer suikerbieten mogen leveren. 'Als we rekenen met een jaarlijkse opbrengstverhoging van 1,5 procent, dan is uitbreiding van het areaal maar beperkt noodzakelijk, zeker gezien de huidige opbrengsten.'

Basisprijs onveranderd

Uitgaande van een leveringsplicht van 85 procent en een toewijzing van 107 procent is het leveringsvolume komend jaar 850 tot 1.070 kilo bieten per LLB. De basisprijs voor suikerbieten binnen de toewijzing blijft onveranderd 32,50 euro per ton. Voor de surplusbieten, tot 15 procent boven de toewijzing, ontvangen de bietentelers 30 euro per ton. Cosun betaalt voor de overbieten 15 euro per ton.

Brooijmans benadrukt dat de basisprijs voor onbepaalde tijd is vastgesteld. 'Wel gaat een lager rendement op de suikermarkt uiteindelijk ten koste van de ledentoeslag die wordt uitbetaald binnen de toewijzing bovenop de basisprijs.'

Unitip verplicht

Brooijmans wijst de bietentelers erop dat vanaf 2018 deelname aan het registratieprogramma Unitip verplicht is. 'Belangrijk doel is de ketenverantwoording. Wij kunnen met Unitip aantonen dat we een duurzaam product leveren en dat wordt gewaardeerd in de markt.'

Op dit moment doet volgens Brooijmans 90 procent van de telers al mee aan Unitip. De sanctie voor geen deelname is geen eindafrekening voor de geleverde bieten. 'Er is geen vrijblijvendheid meer', benadrukt Brooijmans.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer