Tijdelijke opleving van suikermarkt

De suikerprijzen op de wereldmarkt stegen afgelopen maand met bijna 8 procent. Gezien de grote productie en de beschikbaarheid van suiker is het niet de verwachting dat de prijsstijging zal doorzetten.

Tijdelijke+opleving+van+suikermarkt
© Koos van der Spek

Op de grondstoffenbeurs in Londen steeg de notering voor witte suiker vanaf eind september van 305 euro tot 329 euro per ton deze week. Volgens de aantekeningen van RVO na het suikeroverleg van de Europese Commissie van vorige week zijn de betere prijzen vooral het gevolg van de tegenvallende oogst in Brazilië. De Braziliaanse producentenorganisatie meldt producties die 30 procent lager zijn dan verwacht.

Verder wordt in Brazilië op dit moment meer ethanol geproduceerd. Dit is een reactie op de verhoging van de benzineprijzen met 1,7 procent. Volgens de laatste gegevens verwerkt Brazilië vanwege de lage suikerprijs 56 procent van het suikerriet tot ethanol.

Wereldvoorraad groter

Wereldwijd blijven verder de oogstvooruitzichten goed voor het seizoen 2017-2018. De International Sugar Organisation (ISO) gaat uit van een productie van 179,4 miljoen ton suiker bij een consumptie van 175,6 miljoen ton. De wereldvoorraden worden daarmee alleen maar groter. Het verklaart ook dat de stijging van de suikernotering vooral betrekking heeft op de kortlopende contracten. Contracten op levering van suiker in maart 2018 noteren stabiel.

Analisten melden voor Rusland een recordproductie van 6,5 tot 6,6 miljoen ton suiker. De Europese Commissie gaat voor de EU-lidstaten uit van een suikerproductie van 20,1 miljoen ton voor dit jaar. Dat is ruim 3 miljoen ton meer dan het jaar daarvoor. Het Europese bietenareaal steeg met meer dan 16 procent.

Grote suikeroogst

Het meest recente JRC Mars Bulletin wijst ook op een hoge hectareproductie voor de teelt van suikerbieten in Europa dit jaar. Dat raamt de gemiddelde wortelopbrengst in de EU op 76,7 ton per hectare. Dat is 6,3 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Landen met de hoogste hectareproducties zijn respectievelijk Spanje, Frankrijk, Nederland, België en Duitsland.

Naast de grote oogst meldt Brussel een overdracht van buiten quotasuiker uit het vorig seizoen van 1,4 miljoen ton. Dit is aanmerkelijk groter dan eerder verwacht. Het betekent dat de EU totaal zo'n 21,5 miljoen ton suiker beschikbaar heeft.

Kleinere invoer

Tegenover meer eigen suiker staat een kleinere invoer van suiker uit landen van buiten de EU. De totale invoer in 2016-2017 komt op ongeveer 2,2 miljoen ton, dat is zo'n 300.000 ton minder dan het jaar daarvoor. Een grotere export van suiker vanuit de EU kan verder verlichting geven. De uitvoer is vanaf 1 oktober 2017 niet langer gelimiteerd tot maximaal 1,3 miljoen ton. De belangrijkste exportbestemmingen voor Europees suiker waren de laatste jaren onder meer Israël, Algerije en Egypte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer