LTO verwacht magere suikerperiode

Bietentelers moeten de komende tijd rekening houden met lagere suikerprijzen. Die waarschuwing komt van Jaap van Wenum, vakgroepvoorzitter van LTO Akkerbouw.

LTO+verwacht+magere+suikerperiode
© nielsdevriesfotografie.nl

'In de Europese Unie is op de suikermarkt een keiharde concurrentiestrijd gaande. Daardoor zullen de suikerprijzen enige tijd onder druk komen te staan. Maar uiteindelijk zullen we als Nederlandse suikersector uit dit dal komen, vooral dankzij de efficiëntie van ons productieproces.'

Tijdens de eerste sectoravond van LTO-Akkerbouw gisteravond in Lelystad ging vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum in op de ongunstige ontwikkelingen op de suikermarkt. 'We hebben dit jaar te maken met 20 procent uitbreiding van het areaal, opbrengsten van meer dan 15 ton suiker van een hectare en ook nog eens een grote hoeveelheid surplussuiker dat is overgebleven na teeltjaar 2016.'

Flinke prijsdruk

Dat zorgt nu voor een flinke prijsdruk, constateert Van Wenum en hij veronderstelt dat die prijsdruk even kan aanhouden. 'Het is geen positief verhaal dat besef ik en ook wil ik de markt niet verder naar beneden praten. Maar we moeten wel reëel zijn.'

Volgens Van Wenum moet de Europese concurrentiestrijd er toe leiden dat landen met een minder efficiënte suikerketen uiteindelijk afhaken. Hij kijkt dan vooral naar Zuid-Europa. 'In landen als Spanje en Italië kunnen ze zich beter toeleggen op de sojateelt en de teelt van suikerbieten overlaten aan landen als Duitsland, Frankrijk, België en dus ook Nederland.'

Ledenleveringsbewijzen

Van Wenum heeft er begrip voor dat Cosun extra ledenleveringsbewijzen (LLB's) uitgeeft om ook de komende jaren meer suiker te kunnen produceren. 'Suiker Unie is een relatief kleine speler, nu inkrimpen zal nauwelijks prijseffect hebben. Bovendien wil Suiker Unie bestaande klanten goed kunnen bedienen en de strijd aangaan voor extra marktaandeel. Daar kunnen we als sector later van profiteren en dus steunt LTO deze aanpak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer