ABN Amro verwacht lichte stijging van suikerprijs

In een marktanalyse schrijft ABN Amro dat de bank verwacht dat de suikerprijs op de wereldmarkt de bodem heeft bereikt.

ABN+Amro+verwacht+lichte+stijging+van+suikerprijs
© Koos Van Der Spek

De prijsdaling van de laatste maanden is het gevolg van hoge voorraden en wereldwijd een uitstekende oogst, stelt ABN Amro in de meest recente Agrifoodmonitor. Uit cijfers van ISO (International Sugar Organisation) blijkt dat de suikermarkt dit seizoen naar verwachting te maken heeft met een overschot van 4,6 miljoen ton suiker. Vorig jaar was er nog een tekort van 3,9 miljoen ton.

Toch gaat ABN Amro voor de komende maanden uit van een lichte stijging van de suikerprijzen. Een prijsopdrijvend effect voor suiker is onder meer de aankondiging van de Braziliaanse overheid om de belasting op benzine en diesel te verhogen.

Ethanol

Deze maatregel zou het voor suikerraffinaderijen interessanter maken om ethanol te produceren in plaats van suiker. Hierdoor kan er potentieel heel wat suiker van de markt gehaald worden. Overigens meldt ABN Amro dat de suikerproducenten in Brazilië voorlopig nog terughoudend zijn met de omschakeling naar een hogere productie van ethanol.

Een andere ontwikkeling die kan zorgen voor een prijsopdrijvend effect is de animo in Europa om volgend jaar nog bieten te telen. Vanwege het einde van het bietenquotum hebben volgens ABN Amro veel Europese akkerbouwers hun areaal suikerbieten uitgebreid. Nu de prijzen relatief tegenvallen bestaat de kans dat de akkerbouwers volgend jaar weer meer tarwe inzaaien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer