EU-suikerproductie eerst hoger, dan omlaag

Wat gebeurt er met de Europese suikerproductie na de afschaffing van het quotum per 1 oktober 2017? Die gaat eerst omhoog, om daarna af te nemen, voorspelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organisation, FAO) van de Verenigde Naties (VN).

EU%2Dsuikerproductie+eerst+hoger%2C+dan+omlaag
© Han Reindsen

In de afgelopen maand heeft de FAO tezamen met de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) de 'Agricultural Outlook 2017-2026' uitgegeven. In dit rapport kijken de twee partijen hoe agrarische markten zich in de komende tien jaar ontwikkelen. De suikermarkt is daar een van.

Voor de Europese suikermarkt voorziet de FAO dat deze zich in de komende jaren aanpast aan die van de rest van de wereld. De prijs in de Europese Unie (EU) komt meer in lijn met de betaling op de wereldmarkt, ook al blijft Brussel hoge importtarieven voor suiker hanteren, schrijft de voedsel- en landbouworganisatie. 'Door die lagere prijs moet de bietenteelt in de EU wedijveren met andere gewassen.'

Groei en krimp

Aanvankelijk groeit het bietenareaal in Europa nog, om in de jaren daarna te krimpen. 'Hogere opbrengsten per hectare, langere campagnes en het volledig benutten van de productiecapaciteit in fabrieken houden de sector concurrerend', meent de FAO, maar op den duur zullen inefficiënte suikerproducenten van de markt verdwijnen.

Hogere opbrengsten per hectare, langere campagnes en het volledig benutten van de productiecapaciteit in fabrieken houden de sector concurrerend

Food and Agriculture Organisation (FAO)

Hierdoor valt de suikerproductie in de EU in de jaren daarna terug naar 18,5 miljoen ton in het jaar 2026, wat nog wel meer is dan nu. De gemiddelde jaarlijkse EU-productie in de periode 2014 tot en met 2016 was 17,1 miljoen ton.

De FAO verwacht ook dat suiker meer concurrentie te duchten krijgt van isoglucose, een zoetstof gehaald uit tarwe en mais. De productie hiervan neemt toe (voor isoglucose bestond ook een quotum), evenals dat de FAO voorspelt dat de Europese ethanolproductie uit suikerbieten terugloopt.

Aanjager Brazilië

De suikerproductiestijging van 8 procent in de EU staat in schril contrast met die in de wereld. Daar is de sprong 17 procent. In 2026 ligt de mondiale suikerfabricage op 210 miljoen ton, is de prognose. De grote aanjager van deze groei is Brazilië, suikernatie nummer één, waar de productie oploopt van 35 miljoen ton naar 45 miljoen ton.

Volgens de FAO herstelt het Zuid-Amerikaanse land van magere suikerjaren. Economische malaise en ongunstige weersomstandigheden speelden Brazilië de afgelopen jaren parten, maar suikerfabrikanten investeren weer en het areaal breidt uit. 'Het land keert terug naar de hoge productiecijfers van weleer', staat in het rapport.

Export

Met de productie neemt ook de suikerexport van Brazilië toe. De inschatting is dat het land over tien jaar met 34 miljoen ton zo'n 8,5 miljoen ton meer uitvoert dan nu. Die 34 miljoen ton omhelst de helft van de internationale handel.

Omdat de suikerconsumptie in de komende jaren stijgt, blijft de wereldwijde voorraad nagenoeg gelijk. De FAO voorspelt dat de wereldwijde bevolking in 2026 ongeveer 203 miljoen ton suiker verorbert.

Consumptie

Ontwikkelingslanden zijn vooral groeimarkten, maar ook de Verenigde Staten en Rusland doen er een schepje bovenop. De consumptie in de EU daalt met zo'n 10 procent, meent de VN-organisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer