'Suikerprijs heeft bodem bereikt'

ABN Amro verwacht dat de suikerprijs op de wereldmarkt zijn bodem heeft bereikt. In de Agrifoodmonitor stelt de bank dat er redenen zijn om te veronderstellen dat de prijs omhoog gaat.

%27Suikerprijs+heeft+bodem+bereikt%27
© Nieuwe Oogst

De huidige lage prijs is het gevolg van grote voorraden en wereldwijd goede oogsten. Cijfers van de International Sugar Organisation (ISO) tonen aan dat de suikermarkt dit seizoen een overschot heeft van 4,6 miljoen ton, terwijl er vorig jaar nog een tekort was van 3,9 miljoen ton.

Het overschot is het gevolg van betere weersomstandigheden in Brazilië en India, aldus ABN Amro. Hierdoor vallen de oogsten in deze landen groter uit.

Ethanol

De bank noemt twee redenen waarom de suikerprijs de komende tijd licht zou kunnen stijgen. De eerste is de ethanolpariteit. 'Dat is de prijs waarop het voor de suikerraffinaderijen rendabeler is om suikerriet te verwerken tot ethanol in plaats van suiker. Die prijs is onder meer afhankelijk van de prijs van concurrerende brandstoffen zoals diesel en benzine', staat in de Agrifoodmonitor.

ABN Amro wijst erop dat Brazilië onlangs een nieuwe belastingmaatregel heeft aangekondigd. Het Zuid-Amerikaanse land wil de accijnzen op diesel en benzine verhogen.
'Dat kan gunstig uitpakken voor de prijs van ruwe suiker', aldus Nadia Menkveld, sectoreconoom agrifood bij de bank. Als raffinaderijen besluiten om ethanol te produceren, verlicht dat de suikermarkt. 'Dat kan een prijsopdrijvend effect voor suiker hebben.'

Krimp suikerbietenteelt

Als tweede reden voor de prijsverhoging noemt ABN Amro een kleinere suikerbietenteelt in Europa. Na het opheffen van het suikerquotum hebben veel akkerbouwers gekozen voor de teelt van suikerbieten in plaats van tarwe. Menkveld: 'Voor hen geldt dat als de prijs van suiker relatief laag blijft, zij in een volgend seizoen de suikerbiet weer inruilen voor tarwe.'

Twee maanden geleden voorspelde de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties al een soortgelijke beweging. In de Agricultural Outlook 2017-2026 voorziet de FAO dat de Europese suikerprijs zich de komende jaren aanpast aan die van de rest van de wereld.

'Door die lagere prijs moet de bietenteelt in de Europese Unie wedijveren met andere gewassen, waardoor het areaal zal krimpen.'

14 dollarcent

In het afgelopen jaar is de suikerprijs op de wereldmarkt sterk gezakt. In september 2016 bracht ruwe suiker nog 24 dollarcent per pound op. Op dit moment ligt de prijs op 14 dollarcent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer