Geen+leges+als+bestemmingsplan+niet+actueel+is
Nieuws
© Vidiphoto

Geen leges als bestemmingsplan niet actueel is

Gemeenten die bestemmingsplannen niet binnen tien jaar vaststellen, mogen geen leges vorderen voor diensten die verband houden met dat bestemmingsplan.

Dit na een uitspraak van de Hoge Raad dat onlangs in een arrest uitleg heeft gegeven over de legessanctie voor gemeenten die het bestemmingsplan niet tijdig hebben geactualiseerd.

Om gemeenten te stimuleren bestemmingsplannen actueel te houden, is in de wet bepaald dat bestemmingsplannen binnen tien jaar opnieuw moeten worden vastgesteld. Als dat niet is gebeurd, geldt de legessanctie. Die houdt in dat gemeenten vanaf dat tijdstip geen leges mogen vorderen voor diensten die verband houden met dat bestemmingsplan, bijvoorbeeld een vergunningaanvraag.

Dat geldt voor alle aanvragen die in behandeling zijn genomen vanaf de datum waarop de tienjaarstermijn is verstreken tot het moment dat een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld.

Heffen

De Hoge Raad oordeelt in zijn arrest dat de reikwijdte van de legessanctie niet alleen de bevoegdheid tot invordering van leges betreft, maar ook het heffen daarvan.

Ook zegt de Hoge Raad dat de legessanctie zowel ziet op aanvragen voor vergunningen voor activiteiten in overeenstemming met een bestemmingsplan, als ook op aanvragen in strijd met een bestemmingsplan (de buitenplanse afwijking).

Belasting

Leges is een vorm van belastingheffing. Omdat het in behandeling nemen van de aanvraag het belastbare feit is, heeft de legessanctie betrekking op alle werkzaamheden die voor de verdere behandeling van de aanvraag moeten worden verricht. De legessanctie geldt dus niet slechts voor die onderdelen die verband houden met het bestemmingsplan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer