Aa+en+Hunze+staat+uitbreiding+intensief+toe
Nieuws
© Langs de Melkweg

Aa en Hunze staat uitbreiding intensief toe

De gemeenteraad van Aa en Hunze heeft ingestemd met de ontwikkeling van intensieve veehouderijtakken op twaalf agrarische bedrijven. In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied komt ruimte voor uitbreiding bij recht tot 0,8 hectare en via een wijzigingsbevoegdheid tot 1,5 hectare staloppervlak.

Alleen GroenLinks en PvdA bleken vorige week bij de raadsvergadering tegen de aanpassing. Het gaat om akkerbouwbedrijven die er een intensieve veehouderijtak bij hebben, in de meeste gevallen pluimveehouderij.

Raadslid Willem Bartelds van de VVD-fractie is blij dat het nieuwe bestemmingsplan er nu komt. 'Aan dit plan is tien jaar gewerkt.' De angst van PvdA en GroenLinks dat de grotere stallen nadelig zijn voor mens en dier, vindt hij onterecht. 'Grotere stallen betekent niet meer uitstoot. En in percentages komen er maar heel weinig kippen en varkens bij.'

Protesten

De plannen van de gemeente wekten protesten op bij de natuurorganisaties. Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten vreesden dat met staluitbreidingen het milieu zou worden geschaad.

Na een handtekeningenactie onder gemeentebewoners werd het ontwerp bestemmingsplan enigszins aangepast . Doorgroei in één keer tot 1,5 hectare is daardoor niet meer mogelijk.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer