Meer+ruimte+voor+intensief+in+Eerste+Exlo%C3%ABrmond
Nieuws
© Harry Tielman

Meer ruimte voor intensief in Eerste Exloërmond

Gemeente Borger-Odoorn biedt in het nieuwe bestemmingsplan voor Eerste Exloërmond meer ruimte voor intensieve neventakken. LTO Noord heeft weten te voorkomen dat bedrijven met deze activiteiten worden vastgezet op de bestaande situatie.

Eerder was sprake van het stellen van een maximum bebouwd oppervlak stalruimte tot de grootte van de akkerbouwschuren. Dat zou al deze bedrijven in feite op slot zetten.

Maximum

Gemengde bedrijven krijgen voor hun intensieve neventak nu uitbreidingsruimte tot een maximum van 1,5 hectare, blijkt uit de toelichting op de herziening van het nieuwe bestemmingsplan.

De drie bedrijven die het betreft kunnen daarnaast voor hun akkerbouwtak ook beschikken over een bouwblok van 1,5 hectare. Dat is volgens de gemeente ruim voldoende voor de komende jaren. Ook LTO Noord kan daar goed mee leven.

Harde scheiding

Een andere aanpassing is dat er op aandringen van LTO Noord geen harde scheiding komt tussen de achtergrens van het bestemmingsplan voor de bebouwde kom en dat voor het buitengebied.

Omdat het een lintbebouwing betreft, biedt het voor veel agrarische bedrijven meer zicht op ontwikkelingsruimte. Beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord regio Noord verwacht dat gemeente Borger-Odoorn voor het buitengebied dezelfde lijn volgt.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer