Ganzentwist Overijssel legt pijnpunten bloot

LTO Noord betreurt de gang van zaken rond het ganzendossier in Overijssel. Deze week oordeelde de Raad van State dat de provincie meer onderzoek moet doen voor twee Natura 2000-gebieden. Voor het overgrote deel van de provincie heeft dit geen gevolgen voor de ganzenbestrijding.

Ganzentwist+Overijssel+legt+pijnpunten+bloot
© Vidiphoto

De uitspraak was een gevolg van de gang naar de hoogste bestuursrechter door Vogelbescherming Nederland. Bestuurder Dirk Dekker van LTO Noord regio Oost vindt het jammer dat het oordeel van de Raad van State nodig was. Goed overleg kan volgens hem veel voorkomen.

Dekker noemt buurprovincie Gelderland als voorbeeld waarin natuurorganisaties, de provincie en LTO Noord goed met elkaar samenwerken. 'Ook in deze provincie speelt geregeld wat, maar we komen er vrijwel altijd uit door met elkaar te praten. Dat mist in Overijssel. We moeten de verbinding zoeken en niet de confrontatie.'

Flora- en faunawet

De Raad van State oordeelde woensdag dat de provincie het besluit voor ontheffing op grond van de Flora- en faunawet niet had mogen nemen voor de twee Natura 2000-gebieden Weerribben-Wieden en Uiterwaarden IJssel en Zwarte Water en Vecht. Ze had meer onderzoek moeten doen naar de gevolgen van het ganzenafschot. Gedeputeerde Staten hebben nu zes maanden de tijd om dit onderzoek te doen.

In Natura 2000-gebieden Engbertsdijksvenen, Zwarte Meer, Ketelmeer & Vossemeer kan het bestaande ganzenbeleid worden voortgezet. In de Natura 2000-gebieden Weerribben-Wieden en Uiterwaarden IJssel en Zwarte Water en Vecht mag voorlopig niet aan ganzenbestrijding worden gedaan.

Verkeerd beeld

Volgens Dekker getuigt ook de communicatie van Vogelbescherming Nederland niet van een constructieve houding. 'Deze week ontstond het beeld dat Overijssel enorm op de vingers is getikt. In werkelijkheid mag overal op ganzen worden gejaagd, met uitzondering van twee Natura 2000-gebieden waar meer onderzoek voor nodig is. Zo blijven de partijen tegenover elkaar staan.'

LTO Noord is niet ongelukkig met de uitspraak van de Raad van State. 'Het huidige beleid is nodig om de grote schade op percelen te kunnen bestrijden.'

Half miljoen euro

De ganzenschade in Overijssel bedraagt jaarlijks meer dan een half miljoen euro. Om deze schade te kunnen bestrijden heeft de provincie een ontheffing verleend op grond van de Flora- en faunawet voor het afschot van enkele ganzensoorten. In het overgrote deel van Overijssel kunnen met die ontheffing jaarrond ganzen worden verjaagd van schadegevoelige percelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer