6.000 hectare geen ganzengedooggebied

Ruim 6.000 hectare landbouwgrond in Friesland die was aangemeld voor ganzenfoerageergebied komt niet voor de regeling in aanmerking.

6%2E000+hectare+geen+ganzengedooggebied
© Ruud Ploeg

Dat blijkt uit de aanwijzing van foerageergebieden door de provincie.

Met name in Weststellingwerf en de Sudwesthoeke vallen de klappen; die ganzenfoerageergebieden worden de komende drie jaar kleiner dan de afgelopen jaren.

De provincie wil met het verkleinen van het ganzenfoerageergebied tot een effectievere aanpak van de ganzen komen.

Ruim 20.000 hectare is aangewezen als ganzenfoerageergebied. In het ganzenfoerageergebied rusten en eten ganzen van 1 november tot 1 april, in specifieke foerageergebieden duurt de foerageerperiode twee maanden langer, tot 1 juni. Boeren die meewerken in de foerageergebieden, krijgen alle schade door ganzen vergoed.

LTO regio Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh vindt het jammer dat de 6.000 hectare niet mee kan tellen. 'De bereidheid van boeren om mee te werken was groot. Dat komt nu niet helemaal tot zijn recht. Veel boeren vallen buiten de boot.'

Agrarische natuurverenigingen

Ook de agrarische natuurverenigingen reageren teleurgesteld. 'De boeren is een worst voorgehouden. Het zoekgebied voor foerageergebieden heeft de provincie verruimd, terwijl het areaal toegekend ganzenfoerageergebied hier enorm is verkleind', stelt Karin Witteveen van agrarische natuurvereniging Weststellingwerf.

Zo'n 50 procent van het aantal boeren in ANV Weststellingwerf kan niet mee doen in de ganzenfoerageergebieden. Terwijl de ANV zich goed aan de opdracht en criteria van de provincie gehouden heeft, stelt Witteveen.

'Volgens mij heeft de provincie ook ingetekend op basis van willekeur. Dat is behoorlijk teleurstellend. Een gans snapt niet als er foerageergebieden worden geschrapt, hij zal ook naar de percelen die geen foerageergebied zijn gaan. Terwijl deze boeren, die buiten de foerageergebieden vallen, een kleinere vergoeding voor ganzenschade krijgen, tot maximaal 80 procent. De deelnamebereidheid wordt nu niet gehonoreerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer