LTO+Noord+wil+beter+overleg+in+Overijssel
Nieuws
© digitaal

LTO Noord wil beter overleg in Overijssel

LTO Noord betreurt de gang van zaken rond het ganzendossier in provincie Overijssel. Deze week oordeelde de Raad van State dat de provincie meer onderzoek moet doen voor twee naturagebieden. 'Beter overleg had dit strijdpunt kunnen voorkomen.'

LTO-bestuurder Dirk Dekker voor regio Oost betreurt het dat het oordeel van de Raad van State nodig was, terwijl goed overleg dit soort zaken kan voorkomen. Vogelbescherming Nederland had het besluit voor de afschot voor ganzen van de provincie voorgelegd aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land.

Hij noemt provincie Gelderland als voorbeeld waarin natuurorganisaties, de provincie en LTO Noord in goede verhoudingen met elkaar samenwerken. 'Ook in deze provincie speelt geregeld wat, maar we komen er vrijwel uit door met elkaar te praten. Dat mist in Overijssel. We moeten de verbinding zoeken en niet de confrontatie.'

Hij vindt het dan ook jammer dat Vogelbescherming Nederland naar de rechter is gestapt. Ook de communicatie van de organisatie getuigt volgens hem niet van een constructieve houding. 'Het beeld ontstaat dat Overijssel enorm op de vingers is getikt. In werkelijkheid mag overal op ganzen worden gejaagd, met uitzondering van twee Naturagebieden waar meer onderzoek nodig is. Zo blijven de partijen tegenover elkaar staan.'

LTO Noord is daardoor niet ontevreden met de uitspraak van de Raad van State. 'In het overgrote deel van Overijssel kan het huidige beleid gewoon voortgezet worden. Dat is ook nodig om de grote schade op percelen te kunnen bestrijden.'

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer