Britse boer bezorgd over export en seizoenswerk

Britse boeren en tuinders eisen goede handelsmogelijkheden na de Brexit en de mogelijkheid om buitenlandse arbeidskrachten in te zetten. Veertien belangenorganisaties stellen dat in een gezamenlijke verklaring.

Britse+boer+bezorgd+over+export+en+seizoenswerk
© Archief

In de agrarische sector leeft veel zorg over de situatie die ontstaat als Groot-Brittannië in 2019 de Europese Unie verlaat. De belangenorganisaties, waaronder boerenbond NFU, hebben die zorgen nu neergelegd bij de regering.

Het uittredingsproces brengt voor de agrarische sector risico's en onzekerheden mee. Die moeten worden aangepakt, aldus de verklaring. De organisaties hebben daarvoor ook al voorstellen.

Overgangsperiode

Zo pleiten ze voor een overgangsperiode na 1 maart 2019 waarin Groot-Brittannië vrije toegang houdt tot de Europese markt en waarin het land deel blijft uitmaken van de douane-unie. Die overgangsperiode moet van kracht blijven zo lang de Britten nog met Brussel onderhandelen over een vrijhandelsverdrag.

De organisaties benadrukken dat de kwaliteitsstandaarden voor voedsel hoog gehouden moeten worden. In onderhandelingen over handelsverdragen mag daar geen enkele concessie aan worden gedaan, aldus de verklaring.

Immigratie regelen

Een andere eis is dat de Britse regering snel zorgt voor een goed functionerend immigratie-systeem. Dat moet er voor zorgen dat boeren en tuinders kunnen blijven beschikken over voldoende buitenlandse arbeidskrachten voor tijdelijk werk.

De sector biedt de regering aan om in gesprek te gaan over een 'nieuw en beter' landbouwbeleid als vervanging voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarvoor moeten duidelijke afspraken op papier komen, onder meer over voldoende budget.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer