Britten+vrezen+eigen+handelsakkoord+met+Amerika
Nieuws
© Archief

Britten vrezen eigen handelsakkoord met Amerika

Britse boeren en tuinders maken zich zorgen over de handelsakkoorden die hun regering wil sluiten in aanloop naar de Brexit. Ze vrezen dat straks producten met veel lagere kwaliteitsstandaarden het land binnenkomen.

Na het opzeggen van het EU-lidmaatschap moet de Britse regering nieuwe afspraken maken met handelspartners. Minister-president Theresa May heeft onder meer haar hoop gezet op een aantrekkelijk vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

In Groot-Brittannië is de afgelopen week veel onrust ontstaan over de inzet van de regering van Donald Trump in de gesprekken. Uit een Hogerhuisrapport blijkt dat de VS vrije toegang eisen voor chloorkippen, hormoonvlees en producten van genetisch gemanipuleerde planten en dieren.

Kwaliteitsstandaarden

Niet alleen maatschappelijke organisaties trekken aan de bel. Ook de Britse boerenbond NFU heeft gewaarschuwd. Zij wijzen op de hoge kwaliteitsstandaarden die boeren en tuinders hanteren en die ook in de hele keten worden toegepast.

Volgens de boerenbond passen de Amerikanen chloorontsmetting van pluimveevlees toe om hygiënische gebreken in de productieketen te verdoezelen. De NFU beroept zich op het EU-standpunt dat met chloor bewerkt vlees in Europa niet welkom is.

Niet verkwanselen

Dat moet zo blijven, ook als Groot-Brittannië geen EU-lid meer is, stelt NFU-voorzitter Meurig Raymond. Het Verenigd Koninkrijk mag haar standaarden voor voedselkwaliteit en dierenwelzijn niet verkwanselen als wisselgeld voor een aantrekkelijke handelsovereenkomst, vindt hij.

Overigens waarschuwt ook de betreffende commissie van het Hogerhuis tegen te veel toegeeflijkheid bij de handelsgesprekken. De afgevaardigden stellen vast dat de aspiratie van de regering om na de Brexit een wereldwijd leidende handelsnatie te worden, botst met het belang dat veel Britten hechten aan veilig en betrouwbaar voedsel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer