Brexit+zorgt+voor+%27doodsangst%27+bij+Britse+boer
Nieuws
© ANP

Brexit zorgt voor 'doodsangst' bij Britse boer

De Britse overheid denkt te weinig na over de gevolgen van de Brexit voor de land- en tuinbouw. Bij Britse boeren veroorzaakt de uittreding zelfs 'doodsangsten'.

Dat stellen de onderzoekers Tim Lang, Erik Millstone en Terry Marsden van respectievelijk universiteiten in Londen, Sussex en Cardiff deze week in een rapport. Zij publiceerden het op de dag dat 98 Britse ambtenaren weer naar Brussel kwamen om te praten over hun vertrek uit de Europese Unie (EU).

Die gevolgen zijn groot: bij een harde Brexit wordt het duurder voor de Britten om voedsel uit de EU te importeren en ingewikkelder om goedkope seizoenarbeiders aan te trekken. 'Het vooruitzicht op het einde van vrij verkeer van arbeid uit de EU veroorzaakt doodsangsten bij menig boerderij en voedselbedrijf,' schrijven de onderzoekers.

Seizoenarbeiders

De auteurs van het rapport verwijzen naar een peiling onder Britse tuinders. De overgrote meerderheid zegt dat ze nu al meer moeite heeft om seizoenarbeiders aan te trekken dan eerdere jaren. Het Britse voedselsysteem is 'zeer afhankelijk' van goedkope arbeidskrachten. Wat dat betreft hangt de Brexit als 'een zwaard van Damocles' boven de landbouwsector, schrijven de onderzoekers.

Ze vinden het gebrek aan oplossingen dat de Britse regering tot nu toe heeft geboden 'verbazingwekkend' en komen tot een zorgwekkende conclusie: De voedselzekerheid loopt gevaar.

Onduidelijkheid

Ook na afloop van de tweede ronde van onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU deze week is er nog veel onduidelijk. EU-onderhandelaar Michel Barnier zei tijdens een persconferentie in Brussel op donderdag dat deze ronde ging over het presenteren van standpunten, maar dat de Britten nog wel een en ander moeten verhelderen, bijvoorbeeld over de financiële afrekening. 'Een ordelijk vertrek betekent dat de rekeningen moeten worden voldaan,' aldus Barnier.

De Britse onderhandelaar David Davis zei dat London aan haar 'internationale verplichtingen' zal voldoen, maar weigerde te erkennen dat het Verenigd Koninkrijk een nettobedrag naar de EU zal moeten overmaken. Een impasse daarover kan invloed hebben op de Europese landbouwsubsidies.

Afhandelen

De 27 achterblijvende EU-landen willen in de Brexitgesprekken eerst het grootste deel van de scheiding afhandelen en pas daarna praten over de toekomstige betrekkingen. Uiterlijk 29 maart 2019 moeten Groot-Brittannië en de Europese Unie afspraken hebben gemaakt over de scheiding.

Als die afspraken er niet zijn, dan is het Verenigd Koninkrijk van de ene op de andere dag geen EU-lid meer, tenzij de 27 lidstaten unaniem akkoord gaan met een verlenging van de gesprekken.

Onzekerheid

Als het land zonder afspraken uit de Europese Unie valt, brengt dat nog meer onzekerheid met zich mee, omdat dan van de ene op de andere dag afspraken over voedselkwaliteit, handel en nog veel meer onderwerpen niet meer gelden.

Het Verenigd Koninkrijk importeert 20,5 miljard pond (ongeveer 23 miljard euro) per jaar aan voedsel meer dan dat het exporteert, zo blijkt uit cijfers van het Britse landbouwministerie. De belangrijkste leverancier is Nederland, goed voor 12 procent. In 2015 importeerde de Britten voor 4,7 miljard pond (ongeveer 5,3 miljard euro) aan voedsel, veevoer en drank uit Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer