Hogan geeft Brexit-advies aan Britse boeren

Eurocommissaris Phil Hogan van Landbouw heeft deze week Britse boeren aangespoord om bij de Britse regering te pleiten dat ze ook na de Brexit nog gemakkelijke handelstoegang tot EU-landen moeten hebben.

Hogan+geeft+Brexit%2Dadvies+aan+Britse+boeren
© Geert Job Sevink

Hogan zei impliciet dat de Britse boeren bij de regering van premier Theresa May moeten aandringen op een zachte Brexit, een opvallende aansporing aangezien hij formeel niet betrokken is bij de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van de Europese Unie (EU).

De Eurocommissaris acht het zeer waarschijnlijk dat de Britse regering ervoor zal kiezen om de interne markt en de douane-unie te verlaten. 'Dat laatste lijkt gebaseerd op het idee dat het Verenigd Koninkrijk buiten de douane-unie het beter zal doen door eigen handelsakkoorden met derde landen te sluiten,' aldus Hogan, die deze redenering 'naïef' noemt.

De EU-Landbouwcommissaris wijst erop dat er in de 27 EU-landen die lid blijven, 440 miljoen consumenten wonen, terwijl het Verenigd Koninkrijk slechts 66 miljoen consumenten telt. 'Het is in ons aller belang om ervoor te zorgen dat Britse boeren ook na Brexit de best mogelijke opties hebben om handel te drijven en een degelijk inkomen te verdienen voor hun harde werk.'

Luid en duidelijk

Hogan noemde ook de complexe situatie in zijn eigen land, Ierland. Er is veel handel en transport tussen Noord-Ierland en Ierland, dat bij een harde grens zou worden bemoeilijkt. Dat zou veel kosten en papierwerk veroorzaken, aldus de Eurocommissaris. De Britse regering moet die boodschap 'luid en duidelijk' van haar boeren horen.

De EU-bestuurder deed zijn uitspraken op woensdag, bij het in ontvangst nemen van de Britse Zuivelprijs. Hogan sprak twee dagen na de start van de Brexit-onderhandelingen in Brussel, bijna een jaar nadat de Britten in een referendum kozen om de EU te verlaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer