Landbouwsector vreest chaos rond Brexit

De uitslag van de Britse verkiezingen heeft premier Theresa May niet het stevige mandaat opgeleverd voor de Brexit-onderhandelingen, waarop zij vooraf rekende. De Nederlandse landbouwsector vreest de onduidelijkheid die daaruit voort vloeit.

Landbouwsector+vreest+chaos+rond+Brexit
© Reuters

Afgelopen woensdag vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over de Brexit. Europa-expert Rem Korteweg van Instituut Clingendael hield de Kamerleden voor dat een zachte Brexit niet bestaat. 'Er zijn twee opties: een harde Brexit en een chaotische variant daarvan.' Het is volgens Korteweg zaak om de gevolgen van een harde Brexit zo goed mogelijk op te vangen en te organiseren.

Het rondetafelgesprek vond plaats daags voor de Britse verkiezingen. De uitslag die donderdagnacht uit de bus rolde noemde de Clingendael-expert op voorhand 'complexer'. Het was volgens hem beter geweest als May een groter meerderheid had gekregen voor het voeren van de Brexit-onderhandelingen. De verkiezingsuitslag zal leiden tot meer interne Britse discussies en meer onzekerheid, aldus Korteweg.

Claims

Mart Valstar, directeur van de Best Fresh Group, uitte tijdens het rondetafelgesprek zijn zorgen over de gevolgen van de Brexit. Samen met MKB Nederland-voorman Leendert-Jan Visser en Gert Mulder, algemeen directeur van het GroentenFruit Huis, pleit hij voor een overgangsakkoord met de Britten.

Er zijn twee opties: een harde Brexit en een chaotische variant daarvan.

'Nederlandse producten moeten binnen 24 uur in de Britse winkels liggen. Als we een paar uur vertraging oplopen bij de grens dan missen we de boot met claims van onze afnemers als gevolg. Dit betekent voor ons een ramp. Ik maak me daar ernstige zorgen over.'

Praktische zaken

GroentenFruit Huis-directeur Mulder wees erop op de afhankelijkheid van Groot-Brittannië van voedselimporten. Nederland is daarvan een belangrijke leverancier. Als er geen afspraken worden gemaakt die recht doen aan de positie van het land als belangrijke importeur, vreest de sector dat de Britten hun agf elders gaan zoeken.

'Ze kunnen uitwijken naar Afrika en Turkije. Onze positie is niet gezekerd. Wij horen dat de Britten zelf zo veel mogelijk praktische zaken willen regelen. Hogere politieke doelen, zoals de positie van Gibraltar, mogen dat niet verstoren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer