Trekkerbestuurder+vindt+landbouwpasseerstrook+te+kort
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Trekkerbestuurder vindt landbouwpasseerstrook te kort

Boeren en loonwerkers vinden de landbouwpasseerstrook tussen Buitenpost en Augustinusga te kort. Volgens loonwerker Willem van der Schors uit Surhuizum is met de stroken de verkeersveiligheid in het geding. Ook gebruiken vrachtwagenchauffeurs de parkeerstrook als slaapplek.

De landbouwpasseerstroken die eind 2015 werden aangelegd langs de N358 zijn bedoeld voor trekkers en andere landbouwvoertuigen. Zij kunnen op de stroken verder rijden, zodat het achteropkomende verkeer ook verder kan.

Reden dat Van der Schors en zijn medewerkers nog maar weinig van de stroken gebruikmaken is dat ze er niet meer worden tussen gelaten door automobilisten, stelt hij. 'Dat zorgt voor onveilige situaties omdat wij ons er weer tussen moeten drukken.'

'Daarbij komt dat de passeerstrook veel te kort is. Die moet wel vier keer zo lang zijn. Het duurt heel lang voordat je weer op snelheid bent.'

'Soms staat er wel een heel weekend een vrachtwagen. Chauffeurs gebruiken de strook als slaapplaats'

Vaart maken

Dat vindt voorzitter Geert Bijma van LTO Noord Achtkarspelen ook. 'Met de trekkercombinatie kun je lastig opschakelen op de strook. Daarvoor is hij te kort. Je moet even stilstaan. En wanneer jij een auto aanrijdt, ben jij verantwoordelijk. Daarom vind ik dat we iets meer speling moeten krijgen, zodat wij meer vaart kunnen maken.

Volgens Bijjma maken vrij veel boeren en loonwerkers gebruik van de strook. 'Ik woon er vlakbij en zie vaak dat zij van de strook gebruikmaken. Dat vind ik heel netjes, want het is vrij nieuw. Zij verdienen eerder een compliment dan dat de politie nu op het punt staat om boetes uit te delen. Een boete werkt niet motiverend. '

Invoegen

Ook merkt de melkveehouder uit Surhuizum dat automobilisten trekkers op de landbouwpasseerstrook geen ruimte geven om weer in te voegen.

'Wij moeten gebruikmaken van die strook, anders krijgen wij een boete. Maar een automobilist hoeft ons er niet tussen te laten. Met hen wordt een stevig gesprek mee gevoerd, heb ik gehoord. Dat vind ik onterecht. Gelijke monniken, gelijke kappen. Het er niet tussen laten van trekkers kan gevaarlijk zijn. Zeker wanneer trekkerbestuurders denken dat iemand gaat remmen en diegene doet dat niet. '

Slapen

Ook wordt de passeerstrook door andere verkeersdeelnemers gebruikt als parkeerplaats, ziet Bijma. 'Soms staat er wel een heel weekend een vrachtwagen. Chauffeurs gebruiken het als slaapplaats. En automobilisten stoppen weleens om op de passeerstrook te bellen.'

Het gebruik van de landbouwpasseerstroken wordt vanaf zaterdag verplicht. De politie gaat vanaf die datum controleren. De provincie heeft met de politie afgesproken dat boeren en loonwerkers van de landbouwstroken gebruik moeten maken als er minstens een auto achter hen rijdt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer