Boeren+steunen+alternatief+plan+brug+Dronryp
Achtergrond
© Het Hoge Noorden

Boeren steunen alternatief plan brug Dronryp

Boeren bij Dronryp maken zich zorgen over het weghalen van de brug over het Van Harinxmakanaal. Wanneer dit gebeurt, moeten zij een jaar lang 32 kilometer omrijden over Franeker. Dat brengt torenhoge kosten met zich mee. Onduidelijk is of deze extra kilometers worden gecompenseerd.

De melkveehouders en de plaatselijke LTO Noord-afdeling juichen daarom het alternatieve plan van Dorpsbelang Dronryp toe om de nieuwe brug naast de oude brug te bouwen, zodat landbouwvoertuigen, melkwagens en het andere verkeer toch nog over het Van Harinxmakanaal kunnen.

Dorpsbelang Dronryp presenteerde het plan deze week. 'Hiermee wordt veel hinder voorkomen', stelt voorzitter Johannes Joostema van LTO Noord 't Bildt-Menaldumadeel.

Heel lastig

Het alternatieve plan om de brug heeft volgens voorzitter Klaas Koopmans van Dorpsbelang Dronryp echter slechts 10 tot 15 procent kans van slagen.'Het wordt heel lastig omdat dit tussen alle zaken die lopen wordt doorgeschoven. Maar niet geschoten is altijd mis.' De aanbestedingsprocedure liep tot begin maart.

Grote landbouwvoertuigen zullen gedwongen worden om alternatieve routes te zoeken die wellicht door de dorpen, langs scholen en over smalle weggetjes leiden

Johannes Joostema, voorzitter LTO Noord 't Bildt-Menaldumadeel

Een van de onzekere factoren is de medewerking van drie partijen, die hun huis moeten opofferen en land moeten inleveren voor de andere plek voor de nieuwe brug. 'Zij zijn nu positief. Maar willen ze ook nog meewerken als het op geld wordt gezet?'

75 jaar

De brug van Dronryp is ruim 75 jaar oud en verkeert in slechte staat, geeft provincie Fryslân aan. Daarom heeft zij opdracht gegeven de brug te vervangen.

De brug is van groot belang voor de boeren in het gebied. Weilanden, en daarmee het werkgebied van de boeren, worden letterlijk met elkaar verbonden door middel van deze brug. Het tijdelijk afsluiten van deze verbindingsweg zal grote gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van deze percelen, aldus Joostema.

Verkeersveiligheid

'Grote landbouwvoertuigen zullen gedwongen worden om alternatieve routes te zoeken. Routes die wellicht door de dorpen, langs scholen en over smalle weggetjes leiden. Hierdoor zal de verkeersveiligheid in het gebied ernstig onder druk komen te staan.'

LTO Noord zet zich al jaren in voor veiligheid voor boeren en burgers en ziet in de afsluiting van de brug veel gevaar. Daarnaast is de N358 vaak de kortste en snelste route. Afsluiting voor landbouwvoertuigen zal een sterk kostenverhogend effect hebben voor de boeren in het gebied.

Problemen

Ook het melkveebedrijf van de familie Faber in Dronryp komt in de problemen, wanneer het huidige plan doorgaat. 'Onze zoon met wie wij in maatschap zitten, woont in Menaam. Hij komt hier iedere dag, dat is een hanenstap. Wanneer de brug eruit ligt, moet hij zeker twintig minuten rijden. Dat gaat al gauw om 5.000 kilometer op jaarbasis', geeft Lia Faber aan.

'Maar ook toeleveranciers als FrieslandCampina moeten hun planning veranderen. Nu al mogen zij niet met een volle tank over de brug, omdat het maximale gewicht 30 ton bedraagt', vervolgt de melkveehoudster. 'Omrijden is niet meer van deze tijd. Wanneer het alternatieve plan doorgaat en we nog een jaar gebruik kunnen maken van de oude brug, zou dat geweldig zijn.'

FrieslandCampina

FrieslandCampina legt zich bij dit soort ingrepen neer, laat woordvoerder Jan-Willem ter Avest weten. 'Verkeersveiligheid staat bij ons voorop. We hebben er niets aan als er ongelukken gebeuren.' De extra kosten komen bij de coöperatie te liggen, aldus Ter Avest.

'Het is een ander verhaal wanneer een eigen brug naar het melkveebedrijf niet goed onderhouden is.' In de planning probeert het bedrijf er al vroeg rekening mee te houden. 'Wij blijven ervoor zorgen dat de melk goed aangereden kan worden. Soms kiezen we er dan voor om de melk naar een andere fabriek te brengen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer