De Wolden kijkt naar landbouwtunnels en -sluizen

Landbouwtunnels bij Berghuizen en de Gijsselterweg, landbouwsluizen bij de Ruinerveldweg en de Defensieweg. Dat zijn enkele mogelijkheden om de N375 duurzaam en veilig in te richten.

De+Wolden+kijkt+naar+landbouwtunnels+en+%2Dsluizen
© Peter Nefkens

Gemeente De Wolden en provincie Drenthe hebben met belanghebbenden rond de provinciale weg over deze mogelijkheden gesproken. Deze maand informeren ze bewoners.

Voor voorzitter Eline Vedder van LTO Noord Zuid-West Drenthe staat de veiligheid voorop. 'Boeren zijn ook burgers met kinderen. We willen serieus kijken wat dit betekent voor boeren die misschien niet meer zo makkelijk bij hun land aan de overkant kunnen komen.'

Rotonde

In januari werd met de nieuwe rotonde bij de Koekangerveldweg ook de landbouwsluis bij de Ruinerweg in gebruik genomen. Het blok beton bleek te hoog en niet alle landbouwmachines konden eroverheen. Na een aanpassing lukt dat wel.

Melkveehouders Bert en Hillegonda Jansen uit Koekange hebben gemengde gevoelens bij de sluis. 'Je moet nu goed opletten of alles ongeschonden aan de overkant komt. Het gaat redelijk, maar optimaal is het niet', vindt Hillegonda Jansen.

Onveiliger

'We hadden liever geen sluis. Dan had je meer rust om over te steken. Voor landbouwverkeer is het onveiliger geworden', vindt de melkveehoudster.

De eventuele aanleg van tunnels kan haar nog niet direct bekoren. 'Kunnen al die grote machines van tegenwoordig daar wel doorheen?'

Werkgroep

Bij de invulling van de maatregelen wordt een werkgroep of klankbordgroep betrokken, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangenverenigingen.

Om de visie op de provinciale weg wordt al lang geroepen en nu lijkt er schot in de zaak te komen.
Overleg is gevoerd met de belangenverenigingen, waarbij wethouder Jan van 't Zand van De Wolden en gedeputeerde Henk Brink aanwezig waren.

Parallelle verbinding

Daar werd gesproken over de mogelijke maatregelen, zoals landbouwsluizen en tunnels. Verder werd er gerept over het geschikt maken van een parallelle verbinding bij de Postweg.

De bestuurders benadrukken dat het allemaal mogelijke oplossingen zijn. Gelet op ervaringen met eerdere projecten willen ze dat er draagvlak in het gebied is.

Sociale samenhang

De overheden willen het aantal oversteken beperken, maar hechten wel waarde aan de recreatieve en agrarische verbindingen; deze moeten bij voorkeur behouden blijven. Ook moet de sociale samenhang niet worden aangetast.

De aanpak van de N375 kost volgens een voorlopige inschatting 1,5 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer