Bodem suikerprijs lijkt bereikt

Met name de ontwikkeling van valutakoersen hebben er volgens ABN Amro voor gezorgd dat de prijzen van suiker fors onder druk zijn komen te staan. Met een prijsdaling van bijna 15 procent in het eerste kwartaal lijkt de bodem echter bereikt, aldus de bank.

Bodem+suikerprijs+lijkt+bereikt
© Archief

In de Agri Monitor over de maand april meldt de bank dat suiker in de eerste maanden van het jaar de 'slechtst presterende agrarische grondstof' is. Op grond hiervan heeft ABN Amro de prijsverwachtingen voor suiker naar beneden bijgesteld.

De daling is met name te verklaren door een zwakker geworden Braziliaanse real. Doordat Brazilië een belangrijke suikerproducent in de wereld is, heeft deze devaluatie van de munteenheid ervoor gezorgd dat een gedeelte van de voorraden versneld op de markt is gebracht, waardoor de prijzen zijn gedaald.

Explosief

De suikerprijzen stonden reeds onder druk, doordat vanwege goede productie in de laatste vier jaar forse voorraden zijn opgebouwd. De voorraadgroei is met 25 procent sinds 2010/2011 explosief geweest. Hierdoor is de voorraad/verbruik ratio boven de 45 procent op een zeer hoog niveau gekomen.

De komende weken zullen nieuwe vraag- en aanbodcijfers de markt meer richting gaan geven. De verwachting is dat de productie van suiker het komend jaar op een hoog niveau blijft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer