Suikerprijs op wereldmarkt staat onder druk

Vanwege de redelijk goede oogstvooruitzichten staan de suikernoteringen op de wereldmarkt onder druk.

Suikerprijs+op+wereldmarkt+staat+onder+druk
© Internet

Op de grondstoffenbeurs in Londen daalde deze week de notering voor witte suiker van 469 euro naar 448 euro per ton. RVO meldt in het meest recente deskundigenverslag voor suiker van de Europese Commissie dat met name in Brazilië en Thailand de suikeroogsten voorspoedig verlopen. Verder gaan analisten er op voorhand vanuit dat de suikerproductie in de Europese Unie met zo'n 17,5 procent zal stijgen vanwege de uitbreiding van het bietenareaal.

Analistenbureau International Sugar Organisation (ISO) in Londen verwacht dat voor het seizoen 2016-2017 de wereldsuikeroogst uiteindelijk uitkomt op 168,1 miljoen ton. Bij een consumptie van 174 miljoen ton betekent het dat de wereldvoorraad aan suiker daalt met 5,9 miljoen ton tot 76 miljoen ton. Voor komend jaar echter gaat ISO ervan uit dat de productie meer dan 2 miljoen ton hoger zal zijn dan de consumptie.

Kleine Europese voorraad

Op de Europese markt stijgen de suikerprijzen nog wel en dat is onder meer een gevolg van de lage berekende eindvoorraad op 30 september 2017. De Europese Commissie verwacht dat bij de start van het nieuwe seizoen de voorraad daalt tot 1,1 miljoen ton suiker in de EU. Daarvan is slechts 500.000 ton quotasuiker. Deze voorraad is het laagste niveau in Europa van de afgelopen 10 jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer