Historisch lage Europese suikervoorraad

De Europese Unie stevent af op een historisch lage suikervoorraad, blijkt uit een berekening van de Europese Commissie.

Historisch+lage+Europese+suikervoorraad
© Nieuwe Oogst

De voorraad quotasuiker in Europa daalt volgens de verwachting op 30 september 2017 naar een niveau van 500.000 ton. Na het seizoen 2015-2016 was de suikervoorraad in de EU-lidstaten nog 1 miljoen ton. Dit meldt RVO in het verslag van het suikeroverleg van de Europese Commissie eerder deze week.

De lage voorraden zijn een gevolg van de relatief kleine suikeroogst in de EU afgelopen jaar. Verder is ook op de wereldmarkt minder suiker beschikbaar en is er daardoor minder import van suiker van buiten de EU. Met name de invoer van suiker vanuit de zogeheten EPA/EBA-landen blijft dit jaar 200.000 ton achter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Voedingsmiddelensector

Naast het quotasuiker verwacht de Europese Commissie dat aan het einde van het seizoen 2016-2017 de hoeveelheid buiten quotasuiker nog 600.000 ton bedraagt. Deze volume kan deels beschikbaar worden gesteld voor de voedingsmiddelensector als daar behoefte aan is. Ook kan de commissie ervoor kiezen om de invoertarieven voor suiker voor een bepaalde periode te verlagen.

Wereldwijd verwacht analysebureau International Sugar Organisation (ISO) dat de suikeroogst voor het seizoen 2016-2017 uitkomt op 168,1 miljoen ton. Bij een consumptie van 174,0 miljoen ton betekent dat de theoretische suikervoorraad daalt tot 76,0 miljoen ton.

Voor komend seizoen gaan de analisten van ISO ervan uit dat er een evenwicht komt tussen de productie en consumptie van suiker. Dit is onder meer een gevolg van de forse areaaluitbreiding van suikerbieten in de Europese Unie. Met name vanuit Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië komen meldingen van areaalstijgingen van 20 tot 30 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer