Tegenvallende oogstverwachting houdt suikerprijs hoog

Op de internationale markten blijven de suikernoteringen hoog als gevolg van tegenvallende oogstprognoses en afnemende wereldvoorraden.

Tegenvallende+oogstverwachting+houdt+suikerprijs+hoog
© Nieuwe Oogst

Voor het lopende seizoen en het komende seizoen is de verwachting dat de wereldproductie van suiker lager zal zijn dan de suikerconsumptie. Het betekent dat wereldvoorraden van suiker afnemen en dat zorgt voor het hoge prijsniveau van dit moment.

De Londen suikerprijs voor witte suiker op levering in december handhaafde zich vorige week op 54,56 euro per 100 kilo. Op de grondstoffenbeurs in New York werd voor ruwe suiker 45,75 euro per ton betaald. De suikerprijzen zijn vanaf het begin van dit jaar met bijna 40 procent gestegen.

Over het lopende oogstseizoen meldt het suikercomité van de Europese Commissie dat in Brazilië de opbrengsten per hectare tegenvallen als gevolg van de droogte van de afgelopen maanden. Verder heeft Brazilië te maken met een opwaardering van de reaal. De exportsuiker heeft daardoor een minder gunstige prijs op de wereldmarkt.

Tegenvallende moesson

In India hebben veel regio's te maken met een tegenvallende moesson. Maar daarentegen zijn er ook teeltgebieden waar sprake is van overvloedige neerslag. Analisten verwachten voor het seizoen 2016-2017 een suikeroogst van 23,4 miljoen ton. Dat is 8 procent minder dan het voorgaande jaar. India zal een eventueel tekort aan suiker aanvullen uit de strategische voorraden.

Thailand kent de ergste droogte van de afgelopen twintig jaar. Als gevolg daarvan gaan analisten uit van een suikeroogst van 9,3 miljoen ton. Vorig jaar nog was de suikerproductie in het Aziatische land 11,3 miljoen ton.

Vanuit China zijn de berichten over de suikeroogst positiever. De verwachting is een oogst van 9,5 miljoen ton suiker en dat betekent een plus van 1 miljoen ton ten opzichte van 2014-2015. Ook in China zijn de suikerprijzen erg hoog. De overheid heeft daarom uit de strategische voorraden 200.000 ton suiker verkocht op de binnenlandse om de prijsdruk wat te temperen.

Minder import uit EBA-EPA landen

Op basis van de klimaatgegevens in het MARS-bulletin gaat de Europese Commissie voor de EU-lidstaten uit van suikeropbrengsten die iets beter zijn dan het vijfjarig gemiddelde. Vanwege de hoge prijzen op de wereldmarkt is de verwachting dat vanuit de zogeheten EBA-EPA landen minder suiker ingevoerd wordt. Uit de suikerbalans blijkt dat de suikervoorraad in de lidstaten afgelopen jaar is afgenomen met 400.000 ton tot 3,475 miljoen ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer