Suikerprijs stijgt 10 tot 13 procent

Na een dip in december is de suikerprijs op de internationale markt terug op het niveau van ruim 50 euro per 100 kilo witte suiker.

Suikerprijs+stijgt+10+tot+13+procent
© Twan Wiemans

De grondstoffenbeurs in Londen noteert op dit moment voor witte suiker op levering in maart ongeveer 50,40 euro per 100 kilo. In de derde week van december was dat nog 46 euro per 100 kilo. De notering voor ruwe suiker in New York ook op levering maart steeg afgelopen maand van 38,80 tot 42,20 euro per 100 kilo.

Dit betekent een stijging van de suikerprijs met 10 tot 13 procent. De raffinagepremie bedraagt ongeveer 85 euro per ton. De prijsvorming is op dit moment weer op het niveau van de tweede week van november.

Uit het verslag van RVO na het periodieke suikeroverleg van de Europese Commissie in januari blijkt dat de tegenvallende oogsten in Thailand en India oorzaken zijn van de hogere suikerprijzen. In Thailand lijken de opbrengsten redelijk maar verloopt de oogst moeizaam. Vanuit India zijn er geruchten dat invoer van suiker nodig is om aan de behoefte te voldoen.

Wereldproductie 2 miljoen ton meer

De oogst van rietsuiker in Brazilië loopt voorspoedig, analisten gaan uit van een hogere opbrengst dan afgelopen seizoen. Analistenbureau International Sugar Organisation (ISO) verwacht voor het seizoen 2016-2017 een wereldproductie van 169 miljoen ton suiker. Dat is 2 miljoen ton meer dan het afgelopen jaar.

De wereldconsumptie van suiker stijgt van 171 miljoen naar 175 miljoen ton komend jaar. Het gevolg is dat de wereldvoorraad daalt tot 76 miljoen ton suiker, berekent ISO. Voor het seizoen 2017-2018 gaan alle grote analysebureaus inmiddels uit van een evenwicht tussen productie en consumptie. Dit onder meer als gevolg van een forse uitbreiding van het areaal suikerbieten in de Europese Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer