Vrijloopkraamhok+heeft+duwtje+in+rug+nodig
Analyse
© VIC Sterksel

Vrijloopkraamhok heeft duwtje in rug nodig

De vraag is niet of maar op welke termijn vrijloopkraamhokken voor zeugen de norm worden. De techniek is er bijna klaar voor, maar heeft onder andere behoefte aan meer ervaring op praktijkschaal. Het systeem heeft een duwtje in de rug nodig.

De firma Vereijken Hooijer hield dinsdag samen met Wageningen Livestock Research een studiedag bij het Deense onderzoekscentrum Seges. De Denen doen daar ervaring op met tien verschillende kraamsystemen waarbij de zeugen los in het kraamhok lopen.

Daaronder het Pro Dromi-hok. Dat systeem werd ontwikkeld op het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel samen met partners uit het bedrijfsleven en een netwerk van varkenshouders. In Nederland is Pro Dromi van de vrijloopkraamhokken in naam het bekendst, maar iedere stalinrichter heeft zo langzamerhand wel zo'n welzijnshok om biggen in te werpen. Tijdens de laatste veehouderijbeurs EuroTier in Hannover was er niet één die niet een protype had staan.

Inmiddels zijn er in Nederland al verscheidene ondernemers die in verschillende typen vrijloopkraamhokken hebben geïnvesteerd. De implementatie daarvan verliep niet bij iedereen even soepel, maar terug willen die ondernemers ook niet. Het vrijloopkraamhok biedt alle ruimte voor het natuurlijk nestel- en kraamgedrag van de zeug. Maatschappelijk verantwoord ondernemen geeft de ondernemers een goed gevoel.

Dat de houding van ondernemers met zeugen overwegend afwachtend is, is verklaarbaar. Veel buffer hebben zij nog niet kunnen opbouwen na de crisis en het realiseren van een vrijloopkraamhok is duurder dan investeren in een kraambox. Bovendien is de kans groot dat de biggenuitval iets stijgt.

Die extra kosten en risico's liggen nu eenzijdig bij de zeugenhouder. Daarnaast wordt de afwachtende houding ingegeven door onzekerheid over wat de markt nu echt wil. Kan ik beter investeren in een vrijloopkraamhok of toch in een traditioneel kraamhok? En als het dat eerste wordt, aan welke afmetingen moet dat hok dan voldoen? En hoe zit het dan bijvoorbeeld met de vierkantemeterverdeling tussen de zeug en de biggen?

Het vrijloopkraamhok heeft behoefte aan een duwtje in de rug. In de ontwikkelfase stimuleerde de overheid het onderzoek naar het vrijloopkraamhok financieel. Ook voor het uitrollen ervan naar de brede praktijk blijkt steun van overheid en bedrijfsleven onontbeerlijk. Bijvoorbeeld voor het begeleiden van de invoering, het bundelen van ervaringen en de het aftasten van de markt. De koplopers draaien nu voor het leergeld op.

Het is dan ook niet voor niets dat zij aangeven dat er behoefte is aan een stimuleringsregeling. Eentje net als bij elektrische auto's, zodat de afzetmarkt zich kan ontwikkelen en de kosten van vrijloopkraamhokken in concepten kunnen worden terugverdiend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer